Wykonanie
Jako że, kocham się w tęczowych kolorach, musiałam je zrobić. Wizualnie już je dawno wypatrzyłam. Pierwszy raz natknęłam się na nie u Cukrowej Wróżki,
potem na różnych zdjęciach w necie, niedawno robiła je Bakelina...Tak się złożyło, że dostałam zamówienie na babeczki, w Kauflandzie znalazłam odpowiednie żelki - to było przeznaczenie, dopadło mnie więc postanowiłam wypróbować te kolorowe piękności. Żeby przesycić się tęczą same babki również były tęczowe, czyli powstały mega tęczowe cupcake-ki do kwadratu ;) Szkoda tylko, że nie mogłam ich zobaczyć w przekroju - zamówionych babek się nie kroi ;)))
Składniki na 12 szt.100g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru3
jajka65 ml
mleka2 szklanka
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliróżnokolorowe barwniki spożywczeżelki w kształcie tęczygwiazdki i motylki do dekoracjiSkładniki na krem:150 ml
śmietany 30 %250 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudruMasło ucieramy z
cukrem pudrem tak aby powstała gładka masa. Dodajemy
jajka. W drugiej miseczcemieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Następnie na najniższych obrotach dodajemy mieszankę mączną na przemian z
mlekiem, mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 5 części, do każdej dodajemy inny kolor barwnika, mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek w następujący sposób: po jednej łyżeczce ciasta z każdego koloru ( na środek dna papilotki ) Pieczemy 20-25 min. w temperaturze ok 190 st. C.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder oraz
serek mascarpone i mieszamy. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i okrągłą tylką wyciskamy obłoczki, do drugiej części kremu dodajemy niebieski barwnik i wyciskamy 2 niebieskie obłoczki po przeciwnych stronach babeczki. Nakładamy tęczowy żelek, ozdabiamy gwiazdkami i motylkami i cupcake-i gotowe!!!
Źródła:zaczerpnięte stąd i stąd :)))) ach jakie to proste ;)