Wykonanie
Share the post "Najlepsze pesto z
suszonych pomidorów"Poważnie jest to najsmaczniejsze pesto z
suszonych pomidorów jakie
jadłam. Najlepsze jest w nim to,że można go użyć praktycznie do wszystkiego (no chyba tylko nie do deserów…).Ja degustowałam na kanapkach,zapiekanych rybach i z
makaronem (ale o tym jutro).Polecam!Przygotowanie: ok. 20 min,Ilość: ok. 1 , 5 szklankiPesto z
suszonych pomidorówSkładniki:120 g
suszonych pomidorów (mogą być z
oleju)2 łyżki posiekanej świeżej
bazylii2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszki1 łyżka posiekanych ząbków
czosnku1/4 szklanki
orzeszków piniowych3 łyżki posiekanej
cebuli1/4 szklanki
octu balsamicznego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/3 szklanki krojonych
pomidorów z puszki1/4 szklanki
czerwonego wina (półwytrawnego)1/2 szklanki
oliwy z oliwek1/2 szklanki startego
parmezanusol do smakuPrzygotowanie:W miseczce namocz
suszone pomidory w ciepłej wodzie aby zmiękły,jeżeli używasz tych z
oleju ta czynność nie jest konieczna.Włóż do miski blendera
suszone pomidory,
bazylię,
pietruszkę,
czosnek,
orzeszki piniowe,
cebulę i dokładnie zmiksuj.Następnie dodaj
ocet balsamiczny,koncentrat,
pomidory z puszki,
czerwone wino i ponownie dobrze zmiksuj.Wmieszaj łyżką
oliwę z oliwek i
parmezan. Dopraw do smaku
solą jeżeli to konieczne.Smacznego!
Share the post "Najlepsze pesto z
suszonych pomidorów"