Wykonanie
Share the post "Mazurek z
wiśniami i
czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate"Wiem, że już dawno po świętach, jednak chciałam podzielić się przepisem na jeszcze jeden mazurek. Tym razem dla wielbicieli mniej słodkich wypieków, do których sama się zaliczamBardzo krucha,
maślano-migdałowa podstawa, słodkie
wiśnie i
gorzka czekolada. Polecam nie tylko na święta!Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia
Scroll down for recipe in English( blaszka 30×40 cm)Składniki na ciasto:150 g
mąki15o g mielonych
migdałów150 g
masła4 łyżki
cukru pudru3
żółtkaSkładniki na masę:150 g mielonych
migdałów1
białko jajka2 szklanki
wiśni bez pestek (z
konfitury lub kompotu)200 g
gorzkiej czekolady6 łyżek
śmietanki 30%2 łyżeczki
masłauprażone na suchej patelni
migdały do posypaniakandyzowane
wiśnie do podaniaPrzygotowanie:W misce miksera wymieszaj
mąkę z
migdałami, po czym wmieszaj
masło. Następnie dodaj
cukier i
żółtka, mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkuj je, wyłóż nim natłuszczoną formę do ciasta i włóż na godzinę do lodówki.Po tym czasie nakłuj je gęsto widelcem, wyłóż
białko wymieszane z resztą
migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz do zarumienienia, około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, po czym wyłóż na niego przygotowane
wiśnie.Posiekaną
czekoladę umieść w małym rondelku, dodaj 5 łyżek wrzącej
wody i rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodaj
śmietankę,
masło i wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę.Rozprowadź
czekoladę na przygotowanym cieście, posyp
migdałami i odstaw do wystudzenia. Podawaj z kandyzowanymi wisienkami.Smacznego!
English versionEaster shortbread with cherries and chocolate(30×40 cm baking pan)Ingredients for the dough:150 g of
flour15o g ground almonds150 g unsalted butter4 tbsp icing sugar3 egg yolksIngredients for the filling and topping:150 g ground almonds1 egg white2 cups pitted cherries (from jam or compote)200 g of dark chocolate6 tablespoons of cream2 teaspoons unsalted buttertoasted almonds for sprinklingcandied cherries to
servePreparation:Preheat your oven to 180 oC. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached, combine the
flour with almonds, stir in the butter. Add the sugar and egg yolks, keep mixing it until it forms a dough. Use a rolling pin to roll it about 0,5 cm thick. Put into a greased baking pan and refrigerate for an hour.After this
time, prick the dough with a fork and spread egg white mixed with almonds. Bake until golden brown, for about 20-25 minutes. Remove from oven, set aside to cool down, then add cherries .Place the chopped chocolate in a small saucepan, add 5 tablespoons of boiling water and dissolve by heating over low heat. Next add the cream and butter and mix to combine.Spread the chocolate onto the prepared crust with cherries, sprinkle with toasted almonds and set aside to cool.
Serve with candied cherries.Enjoy!
Share the post "Mazurek z
wiśniami i
czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate"