Wykonanie
Share the post "Jak zamrozić
fasolkę szparagową"Może brzmi to dziwnie, jednak sama jakiś czas temu szukałam w
sieci najlepszego sposobu na mrożenie warzyw. Moja mamunia uszczęśliwiła mnie niemożliwą ilością pięknej i ekologicznej
fasolki szparagowej, w związku z czym należało ją jak najlepiej zakonserwować.Zależało mi na tym, aby
fasolka zachowała swój naturalny kolor i konsystencję, dlatego wybrałam opcję zamrożenia jako najbardziej efektywną i naturalną. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych. Większość warzyw (również niektóre
owoce) przed mrożeniem należy krótko zblanszować i zahartować zimną
wodą. Blanszowanie to jeden z rodzajów obróbki cieplnej, polegający na szybkim obgotowaniu produktów we wrzątku, a następnie zanurzeniu w lodowatej wodzie, co zapobiega dalszemu działaniu wysokiej temperatury. Proces ten niszczy enzymy odpowiedzialne za utratę koloru i właściwej konsystencji warzyw.Najlepszy i najprostszy sposób znalazłam tutaj :
Fasolkę przeznaczoną do zamrożenia umyj i odetnij końcówki.W dużym garnku zagotuj sporą ilość
wody i wrzuć pierwszą partię
fasolki. Po 2-3 minutach przełóż
fasolkę do naczynia z lodowatą
wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie wyjmij i osącz. Potwórz tą czynność z resztą
fasoli (uprzednio odczekaj aż
woda ponownie się zagotuje).Tak przygotowaną
fasolkę przełóż do torebek na mrożonki, odciśnij powietrze, zamknij i włóż do zamrażarki.Takim sposobem możemy cieszyć się pyszną
fasolką przez cały rok
Poniżej zamieszczam orientacyjny czas blanszowania niektórych warzyw:
fasolka szparagowa 2-3 minuty
kalafior 3 minuty
brokuły 2 minuty
cukinia 2 minuty
groszek zielony 1-2 minuty
kolby kukurydzy 5-6 minut
bób 1-2 minuty
szparagi 2 minuty
Share the post "Jak zamrozić
fasolkę szparagową"