ßßß
Jeśli nie wyobrażacie sobie jesieni, czy zimy bez tej aromatycznej zupy, zamroźcie posiekaną botwinę i cieszcie się smakiem botwinki przez cały okrągły rok.Porcja na 4-5 osóbSkładniki:1 łyżka masła1 pęczek botwinkisok z połowy cytryny1 czerwona cebula1 ząbek czosnku2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnegokopereksól i pieprzSposób przygotowania:Botwinę umyć. Buraczki odciąć od liści, obrać i bardzo drobno pokroić.
Usmażyć je na połowie masła przez ok.10 minut. Przełożyć do gotującego się bulionu, zmniejszyć temperaturę, dodać sok z cytryny.
Cebulę oraz liście i łodygi botwiny drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić drugą połowę porcji masła, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojone łodygi i liście buraczane, smażyć ok. 5 minut.
Przełożyć do garnka z buraczkami i gotować na wolnym ogniu (starając się nie doprowadzać do wrzenia) przez ok. 20 minut.
Wtedy zupa jest gotowa. Doprawić solą i pieprzem, posiekanym koperkiem. Zabielić śmietaną lub jogurtem. Jogurt lepiej dodawać, gdy botwinka jest troszkę przestudzona, inaczej może się zwarzyć. Do bardzo gorącej zupy lepiej dodać śmietanę. Do zupy można podać ugotowane młode ziemniaczki.
Smacznego!