Wykonanie
Poziom trudnościBotwina to
młode liście i korzenie
buraka ćwikłowego. Smaczna, sezonowa zupa z tych
młodych buraczków smakuje najlepiej wczesną wiosną.
Jeśli nie wyobrażacie sobie jesieni, czy zimy bez tej aromatycznej zupy, zamroźcie posiekaną botwinę i cieszcie się smakiem
botwinki przez cały okrągły rok.Porcja na 4-5 osóbSkładniki:1 łyżka
masła1 pęczek
botwinkisok z połowy
cytryny1
czerwona cebula1 ząbek
czosnku2 litry
bulionu drobiowego lub warzywnego3 łyżki
śmietany lub
jogurtu naturalnegokopereksól i
pieprzSposób przygotowania:Botwinę umyć.
Buraczki odciąć od liści, obrać i bardzo drobno pokroić.
Usmażyć je na połowie
masła przez ok.10 minut. Przełożyć do gotującego się
bulionu, zmniejszyć temperaturę, dodać
sok z cytryny.
Cebulę oraz liście i łodygi botwiny drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić drugą połowę porcji
masła, dodać
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek, oraz pokrojone łodygi i liście buraczane, smażyć ok. 5 minut.
Przełożyć do garnka z
buraczkami i gotować na wolnym ogniu (starając się nie doprowadzać do wrzenia) przez ok. 20 minut.
Wtedy zupa jest gotowa. Doprawić
solą i
pieprzem, posiekanym
koperkiem. Zabielić
śmietaną lub
jogurtem.
Jogurt lepiej dodawać, gdy
botwinka jest troszkę przestudzona, inaczej może się zwarzyć. Do bardzo gorącej zupy lepiej dodać
śmietanę. Do zupy można podać ugotowane
młode ziemniaczki.
Smacznego!