Wykonanie
Trochę mi szkoda, że tegoroczna, wrocławska zima jest tak łagodna. Człowiek Wyżerka nie zdążył zbudować własnego bałwana, bo na naszym podwórku śnieg, który pojawił się przed świętami tylko raz, od razu został zgarnięty przez starsze, szybsze dzieciaki. Dziedzic mój mógł sobie za to poobserwować przez okno balkonowe pięknego, podręcznikowego bałwana z cylindrem z zielonego wiaderka.Niestety na drugi dzień okazało się, że plusowe temperatury dokonały dekapitacji i na ramionach bałwan miał kapelusz z wiaderka a nie głowę. Trzeciego dnia została z niego tylko bezkształtna kupka brudnego śniegu. I tyle było tej zimy, koniec śniegowego pejzażu.Pocieszające jest jednak, że wiele mam nic sobie nie robiło z jesiennej pogody i, dbając o wizerunek adekwatny do
pory roku a nie wskaźnika temperatur, wciskało dzieciątka swe w wywalczone na lidlowskich promocjach kombinezony zimowe. I widok się zgadzał – czerwone policzki jakby mrozem wyszczypane,
dzieć w czapce uszance, poubierany na
cebulkę i w cieplutkim zimowym wdzianku. A obok mama w szykownym, lekkim płaszczyku, która ze zbolałą miną pyta: jak pani to robi, że córeczka taka grzeczna na spacerze? Teraz na szczęście temperatury oscylują wokół
zera, więc dzieci będą grzeczniejsze, przestaną omdlewać i awanturować się z gorąca.Pozostając w temacie – gdybym miała wymienić pięć moich ulubionych, zimowych zup, to byłyby to: fasolowa z
cheddarem, kapuśniak z
kiszonej kapusty, ogórkowa oraz krem z
pieczarek i aromatyczna, zawiesista zupa z
kapusty włoskiej z dodatkiem wędzonki, na którą przepis podaję poniżej.

Składniki (6 porcji):1,5 l
bulionu (rosołu)500 g
kapusty włoskiej200 g wędzonego podgardla albo
wędzonego boczku1 mała
cebula2-3 średnie
ziemniakiprzyprawy: pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki ziaren
kolendry,
sól morska i
czarny pieprzBulion zagotuj.
Kapustę obierz z brzydszych, wierzchnich liści i poszatkuj.
Boczek albo podgardle pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na dużej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Jeśli nie
boczek jest mało tłusty, to wlej na patelnię trochę
oleju rzepakowego. Dodaj posiekaną
cebulę i smaż, aż się stanie szklista.Na patelnię z
boczkiem i
cebulą wrzuć
kapustę, przemieszaj i dodaj rozgniecione w moździerzu ziarna
kolendry oraz kumin. Duś pod przykryciem przez około 10 minut.Po tym czasie przełóż
kapustę do garnka z
bulionem i dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gdy będą miękkie, dopraw zupę do smaku
solą i
pieprzem.


Related PostsKremowa zupa ziemniaczana z chorizoZupa zbójeckaZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curry