Wykonanie

*Tak, tak, moja przygoda z
dynia w kuchni zaczela sie kilka lat temu od przygotowania kremowej, gestej zupy. Jako, ze dyni mialam wtedy malo, to postanowilam wrzucic tez do niej 2-3
ziemniaki i na koniec wszystko razem zmiksowalam. Efekt koncowy bardzo przypadl nam do gustu i bardzo czesto (nawet gdy dyni mam pod dostatkiem) dodaje tradycyjnego juz
ziemniaka. Najlepiej smakuje mi taka, ktora robie z roznych gatunkow dyni (zazwyczaj trzy). Dodaje tez zawsze kilku roznych przypraw, aby zupa miala dosc ostry, wyrazisty smak.Zupa z dyni800 g dyni2-3
ziemniakiok. 500 – 700 ml
bulionusol do smaku
przyprawy (np.
kolendra,
kminek mielony, czaber, galka muszk. lub
curry)
smietanaTuz przed podaniem dodac
smietane.Ja najczesciej serwuje taka zupe z grzankami lub swiezo upieczonym
chlebem.*