ßßß Cookit - przepis na Zupa zbójecka

Zupa zbójecka

nazwa

Wykonanie

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, która o dziwo smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kminkiem. Zupa zbójecka zachwyca szczególnie mięsożernych panów – Głodzilla oszalał na punkcie pulpecików. Przepis dostałam od mojej mamy i już dawno temu miałam go tutaj umieścić, ale w ferworze wielkanocnych przygotowań gdzieś mi się zawieruszył. O tym, jak smaczna jest ta zupa, niech świadczy fakt, że nie udało mi się zrobić jej sesji, tylko pstryknęłam jedną fotkę z doskoku.
Składniki (6 porcji):
1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
3 cebule (ok. 230 g)
3 ziemniaki
250 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej (ok. 60g)
olej do smażenia
przyprawy: sól, czarny pieprz (młynek), 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonego kminku
Zagotuj bulion. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wsyp do wywaru. Obierz i posiekaj cebule, zeszklij na oleju i dodaj do garnka. Wsyp paprykę i kminek. Gotuj na średnim ogniu.
Do naczynia z mięsem mielonym wbij jajko, wsyp bułkę tartą i przypraw całość solą i pieprzem. Uformuj niewielkie pulpeciki i dodaj je do zupy. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Podawaj z zieleniną.
Related Posts
Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Kotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-zbojecka