Wykonanie
Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, która o dziwo smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za
kminkiem. Zupa zbójecka zachwyca szczególnie mięsożernych panów – Głodzilla oszalał na punkcie pulpecików. Przepis dostałam od mojej mamy i już dawno temu miałam go tutaj umieścić, ale w ferworze wielkanocnych przygotowań gdzieś mi się zawieruszył. O tym, jak smaczna jest ta zupa, niech świadczy fakt, że nie udało mi się zrobić jej sesji, tylko pstryknęłam jedną fotkę z doskoku.
Składniki (6 porcji):1,5 litra
bulionu mięsno-warzywnego3
cebule (ok. 230 g)3
ziemniaki250 g mielonej
wieprzowiny1
jajko3 łyżki
bułki tartej (ok. 60g)
olej do smażenia
przyprawy:
sól,
czarny pieprz (młynek), 2 czubate łyżeczki
słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonego
kminkuZagotuj
bulion. Obierz
ziemniaki, pokrój w kostkę i wsyp do
wywaru. Obierz i posiekaj
cebule, zeszklij na
oleju i dodaj do garnka. Wsyp
paprykę i
kminek. Gotuj na średnim ogniu.Do naczynia z
mięsem mielonym wbij
jajko, wsyp
bułkę tartą i przypraw całość
solą i
pieprzem. Uformuj niewielkie pulpeciki i dodaj je do zupy. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.Podawaj z
zieleniną.Related PostsKremowa zupa ziemniaczana z chorizoKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierceZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curry