Wykonanie
            Domowe, chrupiące frytki z piekarnika z nutką 
curry i 
papryki to dziecinnie prosty pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Niewielka zawartość tłuszczu sprawia, że takie frytki będą zdrowsze i mniej kaloryczne.

składniki na 3 porcje1 kg dużych 
ziemniakówłyżeczka 
przyprawy curryłyżeczka mielonej 
słodkiej papryki3 łyżki 
olejusólprzepisObrane i umyte 
ziemniaki kroimy w plastry a następnie w cienkie paski.Pokrojone 
ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy 
olejem, posypujemy 
przyprawą curry raz słodką mieloną 
papryką, dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą 
oleju i przypraw. Na dużej blasze do pieczenia rozkładamy pojedynczą warstwę frytek.Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C około 30 minut.Gotowe frytki posypujemy 
solą.
