Wykonanie
Domowe, chrupiące frytki z piekarnika z nutką
curry i
papryki to dziecinnie prosty pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Niewielka zawartość tłuszczu sprawia, że takie frytki będą zdrowsze i mniej kaloryczne.
składniki na 3 porcje1 kg dużych
ziemniakówłyżeczka
przyprawy curryłyżeczka mielonej
słodkiej papryki3 łyżki
olejusólprzepisObrane i umyte
ziemniaki kroimy w plastry a następnie w cienkie paski.Pokrojone
ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy
olejem, posypujemy
przyprawą curry raz słodką mieloną
papryką, dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą
oleju i przypraw. Na dużej blasze do pieczenia rozkładamy pojedynczą warstwę frytek.Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C około 30 minut.Gotowe frytki posypujemy
solą.