Wykonanie
Kto z nas nie lubi
chipsów ziemniaczanych? Te chrupiące, małe przekąski mogą być naprawdę uzależniające. Ich cena jest jednak dość wysoka poza tym zawierają sporo tłuszczu. Dlaczego więc nie spróbować zrobić ich samemu w domu? Znalazłam sprytny sposób na zrobienie ich przy użyciu niewielkiej ilości
oleju wykorzystując do tego kuchenkę mikrofalową. C
hipsy te są wyjątkowo proste i zaskakująco smaczne. Zadziwiające jest jak wiele różnych potraw można zrobić przy pomocy kuchenki mikrofalowej.SKŁADNIKI2-3
ziemniakiłyżka
olejusólulubione
przyprawy do smaku
Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) za pomocą noża lub specjalnej tarki do robienia plasterków. Przy użyciu pędzelka nanieść
olej na każdy plasterek z dwóch stron a następnie posypać
solą oraz ulubionymi
przyprawami (
papryką,
pieprzem, suszonym
czosnkiem). Plasterki rozłożyć na papier do pieczenia i wstawić ma 5 minut do mikrofalówka ustawiając najwyższą moc grzania. Po tym czasie sprawdzić czy
chipsy są chrupiące, jeśli nie, wstawić na kolejne 2 minuty*.*Czas grzania zależy od indywidualnych parametrów danej kuchenki mikrofalowej, dlatego należny sprawdzać przez szybkę czy nie
siedzą zbyt długo.Smacznego :)