Wykonanie
Podałam już wypróbowany przepis na „miód” z kwiatów mniszka lekarskiego i po pewnych wątpliwościach postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem na zupę z jego liści. Skąd wątpliwości? Zupa praktycznie nie jest już do zrobienia, bo w większości
kraju mlecze kwitną już od dawna. Jeśli jednak mieszkacie w chłodniejszych rejonach Polski i wiosna dopiero się u Was zaczyna, to śmiało możecie wyskoczyć na jakąś ekologiczną łąkę 😉Liście mniszka lekarskiego muszą być
młode – jest to warunek konieczny (nie są tak gorzkie)! Trzeba je zebrać, zanim roślina zacznie kwitnienie. Na szczęście mi się to udało, bo nie wszędzie wiosna dotarła w tym samym czasie. Z wyprawy do Kotliny Kłodzkiej przywiozłam do Wrocławia solidny pęk i zaryzykowałam ugotowanie tej zupy. Zaskoczył mnie jej zapach –
szpinakowy. Smak jest natomiast, hm… specyficzny, ale dobry 😉Zainspirowałam się przepisem Roberta Sowy z książki „Życie kocha jeść”. Zmieniłam jednak w nim tyle, że można powiedzieć, iż powstała zupełnie nowa receptura.
Składniki (4-6 porcji):160 g
młodych liści mniszka (bez łodyżek)150 g białej części
poraśrednia
cebula2-3 ząbki
czosnku4 grube plasterki
wędzonego boczku1 łyżka
masła klarowanego1 litr
wywaru warzywnego1 szklanka kremówki
sól, świeżo mielony
czarny pieprz80 g
sera grana padano (albo Dziugasa)
Cebulę pokrój w piórka,
pora na cienkie plasterki. Zeszklij na klarowanym
maśle razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku i dodaj do
wywaru warzywnego. Zagotuj.
Młode liście mniszka opłucz w zimnej wodzie (jeśli boisz się, że nie unikniesz goryczki, możesz je na kwadrans zanurzyć w zimnej wodzie z dodatkiem
soli) i włóż do gotującego się
wywaru. Trzymaj na średnim ogniu przez 5 minut, następnie zmiksuj, wlej kremówkę i jeszcze raz zagotuj.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na chrupko na patelni. Dodaj do zmiksowanej zupy, dopraw do smaku
pieprzem i
solą.Podawaj z wiórkami
sera (świetnie do ich robienia nadaje się obieraczka do warzyw).
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąQuiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemOmlet ze
szparagami i
dymką (z piekarnika)Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi