Wykonanie
Nie da się ukryć, że lubię kaloryczną kuchnię – bez
śmietany i
masła nie mogłabym normalnie funkcjonować. Eh… chyba
będę musiała pomyśleć o zmniejszeniu porcji przy jednoczesnym zwiększeniu aktywności fizycznej (a mój Pan i Władca niezmiennie wygląda jak antyreklama mojego bloga i mojej kuchni – utuczyć się nie chce).
Póki co, z racji siąpiącego deszczu, nie rozsiadam się na ławeczce z książką, kiedy Głodzilla tarza się w piaskownicy, tylko sobie dookoła niej chodzę albo biegam za moim Stworem, by wyciągnąć go z krzaków, w które z maniackim
uporem wchodzi. Nie
mogę się doczekać słońca i
truskawek w przyzwoitej cenie, przynajmniej za piątaka. Zaczną się wtedy pierogi, knedelki,
makarony z
owocowym sosem, no i dżemory…
Składniki :2 czubate łyżki mielonych
suszonych grzybówczubata szklanka
kaszy jęczmiennejszklanka
mlekaszklanka
bulionu35 dag
wątróbki z kurczaka2
cebulemasło klarowane do smażeniaszklanka kremówki2
jajkaprzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranekKaszę jęczmienną opłucz, przełóż do niewielkiego garnka, wsyp zmielone
suszone grzyby, płaską łyżeczkę
soli, następnie zalej szklanką
bulionu i szklanką
mleka. Gotuj na małym ogniu aż płyn się wchłonie i w
kaszy zrobią się „kratery”. Gdy tak się stanie, zdejmij ją z kuchenki i nie podnosząc pokrywki odstaw na kwadrans, aby doszła (powinna być lekko twardawa i sypka).
Cebulę obierz i posiekaj.
Wątróbkę oczyść i podziel na mniejsze kawałki (co najmniej na ćwiartki). Na rozgrzanej patelni rozpuść
masło i podsmażaj na nim
cebulę aż będzie szklista, po czym dodaj pokrojoną
wątróbkę. Kiedy
wątróbka się zrumieni, dopraw
solą,
pieprzem i
majerankiem (ilości wg uznania, ale zalecam nie żałować
pieprzu i
majeranku)Tak przygotowaną
wątróbkę wymieszaj z ugotowaną
kaszą i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego*. Do kremówki wbij dwa
jajka,
osól (około 1/3 łyżeczki) i roztrzep. Miksturą zalej zawartość naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Wierzch zapiekanki powinien być lekko zrumieniony. Posyp siekaną
natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!
*piekłam w glinianym garnkuRelated PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąWątróbka drobiowa z
cebulą i
paprykąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiPierogi z
sercem cielęcym