ßßß
Składniki :2 czubate łyżki mielonych suszonych grzybówczubata szklanka kaszy jęczmiennejszklanka mlekaszklanka bulionu35 dag wątróbki z kurczaka2 cebulemasło klarowane do smażeniaszklanka kremówki2 jajkaprzyprawy: sól, pieprz, majeranekKaszę jęczmienną opłucz, przełóż do niewielkiego garnka, wsyp zmielone suszone grzyby, płaską łyżeczkę soli, następnie zalej szklanką bulionu i szklanką mleka. Gotuj na małym ogniu aż płyn się wchłonie i w kaszy zrobią się „kratery”. Gdy tak się stanie, zdejmij ją z kuchenki i nie podnosząc pokrywki odstaw na kwadrans, aby doszła (powinna być lekko twardawa i sypka).Cebulę obierz i posiekaj.Wątróbkę oczyść i podziel na mniejsze kawałki (co najmniej na ćwiartki). Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmażaj na nim cebulę aż będzie szklista, po czym dodaj pokrojoną wątróbkę. Kiedy wątróbka się zrumieni, dopraw solą, pieprzem i majerankiem (ilości wg uznania, ale zalecam nie żałować pieprzu i majeranku)Tak przygotowaną wątróbkę wymieszaj z ugotowaną kaszą i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego*. Do kremówki wbij dwa jajka, osól (około 1/3 łyżeczki) i roztrzep. Miksturą zalej zawartość naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Wierzch zapiekanki powinien być lekko zrumieniony. Posyp siekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!
*piekłam w glinianym garnkuRelated PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąWątróbka drobiowa z cebulą i paprykąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiPierogi z sercem cielęcym