Wykonanie
Już drugi rok z
rzędu wieczorne pieczenie pierniczków kończy się
cukrowym hajem Głodzilli i dzikimi harcami do godziny 22. Ma to jednak swój urok. Być może zapach pierniczków prosto z piekarnika działa uspokajająco, bo widok Głodzilli podkradającego jeszcze ciepłe
ciastka mnie rozczula, a jego radość z udanego szabrowania udziela się i mi. W zeszłym roku też udawałam, że nie widzę, jak się skrada zza kanapy niczym mały komandos. Wiem, że przyszłym też
będę odgrywać swoją rolę dla dwójki łobuziaków, bo na razie nasza córa ma 2,5 miesiąca i inne zabawy. Chciałabym, żeby te chwile pozostały we wspomnieniach moich dzieci jako symbol szczęśliwego dzieciństwa. Tak mnie na sentymenty pod te święta wzięło 😉
Składniki (na 3 blaszki
ciastek):300 g
miodu gryczanego100 g
cukru150 g
masła3-4 czubate łyżeczki
przyprawy do piernika *1
żółtko i 1 całe
jajko200 g
żytniej razowej mąki (typ 2000)300 g
mąki pszennej (typ 650)2 łyżeczki
sody oczyszczonej (10 g)Rozpuść w rondelku
masło, dodaj
miód,
cukier i
przyprawę do piernika. Podgrzewając na niewielkim ogniu mieszaj, aż połączą się wszystkie składniki. Ostudź.Do miski przesiej obie
mąki z dodatkiem
sody. Wbij
jajko i dodaj
żółtko, następnie wlej zawartość rondelka i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolite, luźne ciasto, odstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia – stężeje.Na podsypanej
mąką stolnicy wałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj dowolne kształty. Piecz pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Ostudzone możesz polukrować, oblać
czekoladą lub zostawić „na golasa” 😉
* jeśli nie domowej, to takiej bez
mąki i
kakaoRelated Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBabka na
winie musującymSzybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)Piernik z powidłamiStaropolski piernik dojrzewający