ßßß Cookit - przepis na Szybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)

Szybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)

nazwa

Wykonanie

Jakoś pod koniec października kupiłam 2 duże słoje miodu z zaprzyjaźnionej pasieki. Miałam szlachetną intencję zrobienia staropolskiego piernika, który musi leżakować kilka tygodni przed upieczeniem. Tak długo odkładałam ten moment, że pewnego ranka zorientowałam się, że do świąt niecałe 2 tygodnie, a ja jeszcze nie pierniczyłam. Znalazłam więc u Doroty przepis na takie pierniczki, które nie grożą połamaniem zębów* (co najwyżej poszerzaniem spodni). Recepturę troszeczkę zmieniłam, a procedurę wykonawczą przeprowadziłam w wersji znacznie uproszczonej, co za tym idzie – szybszej (w oryginale były cuda-wianki w rodzaju ubijania piany z białek, mieszania sody ze śmietaną itd.). Takie pierniczki na „gwałtu rety”. A co najlepsze – nie dość, że się nie umordowałam, to jeszcze efekt okazał się niemal identyczny ;D Pierniczki pięknie wyrastają, w mojej wersji nie są przesadnie słodkie, wiec bez obaw można je tuż przed świętami potraktować lukrem… Jedyną ich wadą jest to, że ciasto robi się jednego dnia, a piecze się drugiego. Ostrzegam też, że z podanej niżej ilości składników wychodzi ich naprawdę bardzo dużo! A jak ja mówię, że czegoś jest dużo, to jest!
Składniki :
250 g masła
400 g miodu
1 szklanka cukru
1 kg mąki pszennej
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
8 żółtek i 3 białka (czyli 3 całe jaja i 5 żółtek)
3 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki sody
40 g przyprawy do piernika
W sporym rondelku podgrzej miód i rozpuść w nim cukier, dodaj przyprawę do piernika. Do gorącej masy włóż kostkę masła i mieszaj, aż się połączy z miodem. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z lodówki jajka i śmietanę, w tym czasie dojdą do temperatury względnie pokojowej.
Gdy masa miodowa będzie letnia, do dużej miski przesiej mąkę z sodą i kakao. Oddziel białka od żółtek w 5 jajach. 3 jaja wbij w całości do miski z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę oraz miód z przyprawami i rozpuszczonym masłem. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki (najwygodniej dużą drewnianą). Ciasto będzie dość luźne, więc należy je umieścić na około dobę w lodówce.
Na drugi dzień podsypując obficie mąką, rozwałkuj ciasto na placki o grubości 3-5 mm. Wykrawaj dowolne kształty i umieszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 1,5 cm od siebie (rosną). Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
*zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem LEKKO twardnieją i znowu miękną.
Related Posts
Babka na winie musującym
Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym
Pierniczki katarzynki
Makowiec zawijany z białym makiem
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Źródło:http://agatagotuje.pl/pierniczki-na-gwaltu-rety-alpejskie