Wykonanie
Jakoś pod koniec października kupiłam 2 duże słoje
miodu z zaprzyjaźnionej pasieki. Miałam szlachetną intencję zrobienia staropolskiego piernika, który musi leżakować kilka tygodni przed upieczeniem. Tak długo odkładałam ten moment, że pewnego ranka zorientowałam się, że do świąt niecałe 2 tygodnie, a ja jeszcze nie pierniczyłam. Znalazłam więc u Doroty przepis na takie pierniczki, które nie grożą połamaniem zębów* (co najwyżej poszerzaniem spodni). Recepturę troszeczkę zmieniłam, a procedurę wykonawczą przeprowadziłam w wersji znacznie uproszczonej, co za tym idzie – szybszej (w oryginale były cuda-wianki w rodzaju ubijania piany z
białek, mieszania
sody ze
śmietaną itd.). Takie pierniczki na „gwałtu rety”. A co najlepsze – nie dość, że się nie umordowałam, to jeszcze efekt okazał się niemal identyczny ;D Pierniczki pięknie wyrastają, w mojej wersji nie są przesadnie słodkie, wiec bez obaw można je tuż przed świętami potraktować lukrem… Jedyną ich wadą jest to, że ciasto robi się jednego dnia, a piecze się drugiego. Ostrzegam też, że z podanej niżej ilości składników wychodzi ich naprawdę bardzo dużo! A jak ja mówię, że czegoś jest dużo, to jest!

Składniki :250 g
masła400 g
miodu1 szklanka
cukru1 kg
mąki pszennej200 ml gęstej, kwaśnej
śmietany 18%8
żółtek i 3
białka (czyli 3 całe
jaja i 5
żółtek)3 czubate łyżki
kakao3 łyżeczki
sody40 g
przyprawy do piernikaW sporym rondelku podgrzej
miód i rozpuść w nim
cukier, dodaj
przyprawę do piernika. Do gorącej masy włóż kostkę
masła i mieszaj, aż się połączy z
miodem. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z lodówki
jajka i
śmietanę, w tym czasie dojdą do temperatury względnie pokojowej.Gdy masa miodowa będzie letnia, do dużej miski przesiej
mąkę z
sodą i
kakao. Oddziel
białka od
żółtek w 5 jajach. 3
jaja wbij w całości do miski z
mąką. Dodaj
żółtka,
śmietanę oraz
miód z
przyprawami i rozpuszczonym
masłem. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki (najwygodniej dużą drewnianą). Ciasto będzie dość luźne, więc należy je umieścić na około dobę w lodówce.Na drugi dzień podsypując obficie
mąką, rozwałkuj ciasto na placki o grubości 3-5 mm. Wykrawaj dowolne kształty i umieszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 1,5 cm od siebie (rosną). Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

*zaraz po upieczeniu są mięciutkie,
potem LEKKO twardnieją i znowu miękną.Related PostsBabka na
winie musującymPierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanymPierniczki katarzynkiMakowiec zawijany z
białym makiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
serem