Wykonanie
Lubicie suszone pomidory? Ja bardzo. Mają jednak tę wadę, że są dość drogie, nie dostanę się ich w pobliskim spożywczaku i nie mam ich pod ręką wtedy, kiedy najbardziej mam na nie ochotę. Dzięki Nigelli poznałam sposób na samodzielne wykonanie bardzo zadowalającego i szybkiego zamiennika 😉 Zmodyfikowałam nieco przepis, który znalazłam w książce „Nigella ekspresowo”.Składniki:50 dag
pomidorków koktajlowychłyżeczka suszonego
rozmarynułyżeczka
solioliwa z oliwekPomidorki koktajlowe przekrój na połowy i ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową albo w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj ze sobą
sypkie przyprawy i oprósz nimi
pomidorki. Pokrop
oliwą z oliwek, włóż do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i od razu go wyłącz. Zostaw na całą noc – stąd nazwa 😉 (ja rano jeszcze raz nagrzałam piekarnik, ale do 200 stopni – moim zdaniem
pomidorki były jeszcze zbyt wilgotne).Gotowe
pomidorki rewelacyjnie smakują na domowym
chlebku (najlepiej na zakwasie), posmarowanym
serkiem i z kilkoma listkami
bazylii. Pyszne na śniadanie 😉Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremNadziewane
papryki po hiszpańskuWytrawne muffiny z warzywami i
seremZiemniaki pieczone z
rozmarynem i
chiliRisotto z
cytryną i
rozmarynem