Wykonanie
Halloumi to grecki, twardy, słony,
biały ser. Idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ raczej się nie rozpływa. Ja niestety swoje plasterki pokroiłam trochę za cienko i były ciągnące, ale to nic ;)Świetna przekąska według Nigelli :) gorąco polecam na domowe przyjęcia. Moim zdaniem taka treściwa, słona przekąska z orzeźwiającą kwaśną nutą
cytryny będzie idealnie pasowała zarówno do
półwytrawnego wina jak i do
piwa :)
składniki:- 1 op
sera halloumi (250g)- 2-3 łyżki
oliwy czosnkowej*-2
papryczki chili- sok z 1/4
cytrynyPapryczki oczyścić z pestek, pokroić w paseczki lub kostkę. Wymieszać z
oliwą i odstawić. Patelnię grillową rozgrzać bez tłuszczu,
ser pokroić w co najmniej 0,5cm plastry. Smażyć po 2 minuty z każdej strony (bez przykrycia). Wyłożyć na półmisek (lub małe talerzyki), polać
oliwą z
chili i skropić
sokiem z cytryny. Polecam z grzankami.*też wg Nigelli - 8 ząbków
czosnku obrać, ewentualnie pokroić i zalać 0,5l
oliwy z oliwek. Szczelnie zamknąć i odstawić. W międzyczasie dobrze jest kilka
razy przemieszać
oliwę. Po 48h przecedzić.