ßßß Cookit - przepis na GRILLOWANE HALLOUMI Z CHILI

GRILLOWANE HALLOUMI Z CHILI

nazwa

Wykonanie

Halloumi to grecki, twardy, słony, biały ser. Idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ raczej się nie rozpływa. Ja niestety swoje plasterki pokroiłam trochę za cienko i były ciągnące, ale to nic ;)
Świetna przekąska według Nigelli :) gorąco polecam na domowe przyjęcia. Moim zdaniem taka treściwa, słona przekąska z orzeźwiającą kwaśną nutą cytryny będzie idealnie pasowała zarówno do półwytrawnego wina jak i do piwa :)
składniki:
- 1 op sera halloumi (250g)
- 2-3 łyżki oliwy czosnkowej*
-2 papryczki chili
- sok z 1/4 cytryny
Papryczki oczyścić z pestek, pokroić w paseczki lub kostkę. Wymieszać z oliwą i odstawić. Patelnię grillową rozgrzać bez tłuszczu, ser pokroić w co najmniej 0,5cm plastry. Smażyć po 2 minuty z każdej strony (bez przykrycia). Wyłożyć na półmisek (lub małe talerzyki), polać oliwą z chili i skropić sokiem z cytryny. Polecam z grzankami.
*też wg Nigelli - 8 ząbków czosnku obrać, ewentualnie pokroić i zalać 0,5l oliwy z oliwek. Szczelnie zamknąć i odstawić. W międzyczasie dobrze jest kilka razy przemieszać oliwę. Po 48h przecedzić.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/04/Grillowane-halloumi-z-chili.html