Wykonanie
World Pasta Day zobowiązuje, więc przedstawiam kolejny przepis pokazujący moje uwielbienie do
makaronów ;).
Pistacje połączyłam z
oliwkami i
suszonymi pomidorami, ale napewno bez tych dodatków ten przepis sprawdzi się równie dobrze. Połączenie
makaronu z
pistacjami znalazłam tutaj: klik!Składniki (3 , 4 porcje):- 400g
makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)- 1 szklanka obranych
pistacji- 2 ząbki
czosnku- twardy
ser- sok z jednej
cytryny- 1/3 szklanki
oliwy z oliwek/oleju- 2 suszone papryczki peperoncino bez pestek (tylko, jeśli lubicie ostre potrawy)-
sól do smaku, suszona
bazylia - niewielka ilość
Makaron ugotować al dente. Zmielone
pistacje wrzucić na patelnię z
oliwą (niezbyt ciepłą). Dodać pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone na pół
oliwki, pokrojone w kostkę
suszone pomidory oraz pokruszone papryczki.Wyłączyć gaz, polać
sokiem z cytryny, dodać
ser w drobnych paskach,
sól i
bazylię, dokładnie wymieszać.