Wykonanie
Takie danie sobie wymyśliłam i ten
plan wcieliłam w życie. Może na zdjęciu nie wygląda szczególnie zachęcająco, ale naprawdę smakuje dość niesamowicie.Składniki
makaron muszle, około 30 sztuk
mozzarella, 1 kulka
śmietana (12%), 200 gram
starty ser żółty, 3-4 łyżkiFarsz:mielona
wołowina, 300 gram
brokuły, 1 sztuka
cebula, 1 szt.
czosnek, 3 ząbkiposiekana
natka pietruszki, 2 łyżki
sól,
pieprzolej do smażenia
Sos pomidorowy:
cebula, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
pomidory w puszcze, 1 puszka
miód, 1 łyżeczka
sól,
pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania1.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Na patelni przesmażyć
cebulkę i
czosnek. Dodać
mięso. Smażyć, aż zbrązowieje. Następnie dodać ugotowane i pokrojone w kostkę
brokuły oraz
natkę pietruszki. Przyprawić
solą i
pieprzem.2. Przygotować
sos pomidorowy: w garnku o grubym dnie zeszklić
cebulę, dodać
czosnek, chwilę smażyć. Następnie dorzucić
pomidory. Gotować około 10 minut. Zmiksować i doprawić
miodem,
solą i
pieprzem. Sos przelać do naczynia żaroodpornego.3. Muszle faszerować
mięsem i układać w naczyniu.
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać ze
śmietaną, doprawić
solą i
pieprzem. Wylać na muszle. Posypać cienką warstwą
żółtego sera. Piec przez 20 minut w piekarniku (funkcja góra-dól) rozgrzanym do 180 stopni.librium pricing