ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem - Buszująca w kuchni

Chleb na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Zbierałam się do upieczenia tego chleba od dwóch tygodni. Zniechęcało mnie jego długie przygotowanie. Trochę uprościłam sobie to zadanie, bo do ciasta właściwego dodałam odrobinę drożdży, co przyspieszyło drugie wyrastanie. W oryginalnym przepisie uformowany bochenek należy wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Możecie tak zrobić jeśli macie wystarczająco dużo cierpliwości i odpowiednio mocny zakwas. Wydaje mi się, że mój jest jeszcze za młody. W każdym razie chleb wyszedł boski! Pachnący rozmarynem i czosnkiem. Z „dziurami” średniej wielkości czyli takimi jak lubię. Poza tym wyjątkowo długo zachowuje świeżość. Z pewnością nie raz go jeszcze upiekę.
Składniki
Zaczyn:
aktywny zakwas, 40g
mąka pszenna, 160 g
letnia woda, 160 g
Dodatkowo:
młode ziemniaki, 500 g
posiekany świeży rozmaryn, 2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól, 1/2 łyżeczki
Ciasto właściwe:
mąka pszenna, 600 g
letnia woda, 280 g
sól, 1 łyżka
drożdże instant, 2 g
zaczyn
upieczone ziemniaki
Sposób przygotowania
Składniki na zaczyn połączyć w misce. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na 12-24 h.
Ziemniaki wyszorować. Dokładnie osuszyć. Pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z rozmarynem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą i solą. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Ziemniaki piec przez 20-25 minut. W połowie pieczenia zamieszać. Wystudzić.
Przygotować ciasto właściwe. Mąkę, wodę, sól i drożdże wymieszać z zaczynem. Wyrabiać przez 10-15 minut. Jeśli będzie się kleiło dodać więcej mąki. Następnie połączyć z ziemniakami.
Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie trzykrotnie złożyć ciasto, zbierając jego brzegi do środka.
Uformować podłużny bochenek, rozbijając palcami ciasto w prostokąt, a następnie zbierając boki do środka. Dokładnie zlepić ciasto na górze i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb obsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrósł. Wykonać 3 nacięcia wzdłuż bochenka ostrym ząbkowanym nożem.
Piekarnik ponownie ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Chleb piec przez 40-50 minut. Jeśli będzie się mocno rumienił przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi .
Buy Cutaxyl
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/chleb-na-zakwasie-z-ziemniakami-i-rozmarynem