Wykonanie
Zbierałam się do upieczenia tego
chleba od dwóch tygodni. Zniechęcało mnie jego długie przygotowanie. Trochę uprościłam sobie to zadanie, bo do ciasta właściwego dodałam odrobinę
drożdży, co przyspieszyło drugie wyrastanie. W oryginalnym przepisie uformowany bochenek należy wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Możecie tak zrobić jeśli macie wystarczająco dużo cierpliwości i odpowiednio mocny zakwas. Wydaje mi się, że mój jest jeszcze za
młody. W każdym razie
chleb wyszedł boski! Pachnący
rozmarynem i
czosnkiem. Z „dziurami” średniej wielkości czyli takimi jak lubię. Poza tym wyjątkowo długo zachowuje świeżość. Z pewnością nie raz go jeszcze upiekę.SkładnikiZaczyn:aktywny zakwas, 40g
mąka pszenna, 160 gletnia
woda, 160 gDodatkowo:
młode ziemniaki, 500 gposiekany świeży
rozmaryn, 2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól, 1/2 łyżeczkiCiasto właściwe:
mąka pszenna, 600 gletnia
woda, 280 g
sól, 1 łyżka
drożdże instant, 2 gzaczynupieczone
ziemniakiSposób przygotowaniaSkładniki na zaczyn połączyć w misce. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na 12-24 h.
Ziemniaki wyszorować. Dokładnie osuszyć. Pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z
rozmarynem, przeciśniętym
czosnkiem,
oliwą i
solą. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni.
Ziemniaki piec przez 20-25 minut. W połowie pieczenia zamieszać. Wystudzić.Przygotować ciasto właściwe.
Mąkę,
wodę,
sól i
drożdże wymieszać z zaczynem. Wyrabiać przez 10-15 minut. Jeśli będzie się kleiło dodać więcej
mąki. Następnie połączyć z
ziemniakami.Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie trzykrotnie złożyć ciasto, zbierając jego brzegi do środka.Uformować podłużny bochenek, rozbijając palcami ciasto w prostokąt, a następnie zbierając boki do środka. Dokładnie zlepić ciasto na górze i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb obsypać
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrósł. Wykonać 3 nacięcia wzdłuż bochenka
ostrym ząbkowanym nożem.Piekarnik ponownie ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną
wodą.
Chleb piec przez 40-50 minut. Jeśli będzie się mocno rumienił przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi .Buy Cutaxyl