Wykonanie

Angielka, weka,
bułka paryska,
bułka wrocławska,
kawiorka,
bina, baton,
bułka wyborowa… To tylko niektóre określenia tego wypieku. W każdym razie chodzi o pszenne,
białe pieczywo, kształtem przypominające
chleb z miękką skórką i środkiem. Przepis prosty, ciasto łatwe do wyrabiania – doskonałe dla początkujących piekarzy.SkładnikiCiasto:
mąka tortowa, 600 g
drożdże instant, 7 g
cukier, 1 łyżeczka
sól, 2 łyżeczki
olej słonecznikowy, 30 gletnie
mleko, 160 mlletnia
woda, 200 mlDo smarowania:letnia
woda, 50 ml
cukier, 1/4 łyżeczkiSposób przygotowaniaWszystkie składniki umieścić w dużej misce. Najpierw wymieszać drewnianą łyżką, następnie zagniatać ręcznie. Wyrabiać około 15 minut. W połowie tego czasu zrobić przerwę, aby ciasto odpoczęło. Zasypać
mąką i przykryć ściereczką. Ostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na koło 1,5 godziny.Ciasto podzielić na 2 równe części. Forować podłużne
bułki, rozgniatając delikatnie ciasto, następnie zbierając brzegi do środka. Zlepić na środku. Czynność powtórzyć jeszcze 2
razy. Takie formowanie sprawi, że ciasto nie rozleje się na boki i będzie rosło w górę. Angielki ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego rozrostu na około 1 godzinę.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 220 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z 5-8 kostkami
lodu.
Bułki posmarować
wodą z
cukrem. Naciąć w 3-4 miejscach
ostrym, ząbkowanym nożem. Wstawić na 10 minut do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Uchylić na chwilę drzwiczki. Następnie zamknąć i piec kolejne 20-30 minut. Jeśli
pieczywo będzie się zbyt mocno rumieniło przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.

Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków .xanax 2