Wykonanie
Bardzo lubię tosty. Okazało się , że jedynym
chlebem jaki wypiekam w maszynie do
chleba jest właśnie
chleb tostowy. Na co dzień jemy
chleb na zakwasie , a ten wyrabiam tradycyjnie i piekę w piekarniku.Przepis znaleziony gdzieś w intenecie, strony niestety już nie pamiętam, ale jest bardzo smaczny, można trzymać w lodówce, można pokroić i zamrozić .

składniki1 szklanka *
wody1/4 szklanki
oleju słonecznikowego3 szklanki
mąki ( używam lubelli do
ciast drożdżowych)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli7g
drożdży instant* używam miarek kuchennych - 1 cup, 1/2 cup ...wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia
chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre,
potem suche,
sól i
cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku
mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję
drożdże.Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. I po 3 godzinach
chleb gotowy.Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem.
Chleb ma wtedy tylko dwie niewielkie dziurki.