ßßß Cookit - przepis na Chleb wiejski

Chleb wiejski

nazwa

Wykonanie

Przepis dołączony do automatu do pieczenia chleba firmy Tefal
Składniki:
750g / 1000g / 1200g:
Woda: 265 ml / 320 ml / 430 ml
Olej słonecznikowy: 8 ml / 10 ml / 10 ml
Sól: 9 g / 12 g / 15 g
Cukier: 8 g / 10 g / 10 g
Mleko suche w proszku: 10 g / 14 g / 18 g
Zwykła mąka: 235 g / 310 g / 385 g
Mąka żytnia: 110 g / 145 g / 170 g
Mocna mąka jasna: 110 g / 145 g / 170 g
Drożdże suszone: 3 g / 4,5 g / 7,5 g
Przygotowanie:
Włóż składniki do miski dokładnie w następującej kolejności: woda, olej słonecznikowy, sól, cukier, mleko w proszku, wszystkie rodzaje mąki i drożdże.
Wybierz program 3 ("chleb pełnoziarnisty" - około 3 godz. 45 min.), wagę i kolor, a następnie uruchom program.
Ja dodałem jeszcze troche ziaren dyni (35 g) i słonecznika (15 g).
Użyj kwadratowego pojemnika
Źródło:http://www.chleby.info/2010/02/chleb-wiejski.html