Wykonanie
Nie miałem co robić, brakowało mi pomysłu na chlebek, więc zmodyfikowałem jeden z moich przepisów i postanowiłem coś fantazyjnego zrobić :) Chlebek dwukolorowy. Nie wyszedł dokładnie tak jak chciałem, ale może przy drugim podejściu będzie lepiej. A tymczasem podaję przepis:

Składniki:1000g:
Woda: 360 ml
Olej słonecznikowy: 6 ml
Sól: 9 g
Cukier: 4 g
Mleko w proszku: 18 gZwykła
mąka: 565 g
Koncentrat pomidorowy: 70 g
Drożdże suszone: 12 gPrzygotowanie:Podziel wszytkie składniki na pół (
woda 2x180 ml,
olej sonecznikowy 2x3 ml, itd.). Oprócz koncentratu, zostaw go sobie na sam koniec. Tak więc wlej do pojemnika od automatu połowę
wody, połowę
oleju,
soli,
cukru,
mleka w proszku,
mąki i połowę
drożdży. Uruchom program 7 ("super szybki
chleb" - około 1 godz. 20 min.). Maszyna zacznie mieszać ciasto i będzie je tak mieszała około 20 minut.
Potem zacznie się etap wyrastania ciasta. Jak tylko skończy się mieszanie zatrzymaj maszynę (wyłącz całkowicie program) i wyjmij z pojemnika ciasto. Umieść je gdzieś na desce, niech narazie nie przeszkadza :) Teraz wsyp do pojemnka resztę składników, czyli drugą połowę, tę która ci została. Dodatowo dodaj jeszcze
koncentrat pomidorowy. I tak jak poprzednio uruchom maszynę (program 7 "super szybki
chleb" - około 1 godz. 20 min.). I znowu przez 20 minut maszyna będzie mieszała ciasto. Jak już skończy mieszać dodaj to pojemnika to pierwsze ciasto, które do tej
pory odpoczywało sobie na desce :) Zamknij pokrywę maszyny i za godzinę będziesz się cieszyć dwukolorowym
chlebkiem :) Ja jeszcze dla smaku dodałem szczyptę
bazylii (do jednej połówki
chlebka) i szczyptę
oregano (do drugiej połówki). Ten przecier i
przyprawy spowodowały, że chlebek idealnie nadawał się do kanapek z
żółtym serem :)