ßßß
Na leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras.*Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką.Składniki3 jajka0,5 szkl cukru2,5 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl maślanki straciatella0,5 szkl oleju2-3 jabłkacukier pudercynamonSposób przygotowaniaKrok 1Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać w równe plasterki, ale nie do końca. Odłożyć na bok.Krok 2Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, maślankę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku.Krok 3Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisySzarlotka z serkiemJabłecznik “od serca”Rolada jabłkowaDżem jabłkowy w dwóch wydaniachJabłecznik z żurawiną