Wykonanie
Prosta ale jakże smaczna alternatywa dla tradycyjnego
schabowego z niedzielnego obiadu.Składniki:około 200 g
piersi z kurczaka0,5 kg
ziemniaków5 plastrów
ananasa5 plastrów
sera żółtego np Gouda1 całe
jajkobułka tarta – około 10 łyżek
przyprawy:
sól,
pieprz,
przyprawa złocista do kurczaka,
przyprawa do pieczonych
ziemniaków, czubrica,
oregano,
bazylia,
zioła prowansalskie.Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przygotować w taki sposób jak klasyczne
schabowe. Na desce rozłożyć pokrojoną pierś, przyprawić wedle gustu, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Rozbite
mięso obtoczyć w
jajku,
bułce tartej i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Aby kotlety wyszły soczyste należy je smażyć z każdej strony tylko jeden raz do całkowitego zarumienienia.
Ziemniaki pokroić ćwiartki i lekko podgotować w osolonej wodzie. Półtwarde ułożyć na blaszce, posypać
przyprawą do pieczonych
ziemniaków,
solą i
pieprzem, polać
oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Pod koniec pieczenia wstawić kotlety z ułożonym
ananasem i plastrami
sera żółtego i podgrzać do momentu rozpuszczenia się i zarumienienia
sera.