Wykonanie
Kiedy byłam mała,
kapusta pekińska była istotnym elementem diety mojego
królika. Być może z tego powodu nieczęsto po nią sięgam – zbyt jednoznacznie mi się kojarzy. W przypadku tej sałatki zrobiłam wyjątek – i nie żałuję. Nie jest to lekka, niskokaloryczna
sałatka – raczej pożywny, sycący lancz. Dressing nie jest specjalnie wykwintny – użycie
keczupu wydaje się być profanacją każdego dania, ale tym razem ma swoje uzasadnienie. Będzie naprawdę pysznie.
Kurczaka możesz ugotować, albo usmażyć jeśli wolisz. Idealnie jednak będzie wykorzystać do tej sałatki kawałki
kurczaka, które pozostały po gotowaniu rosołu, niedzielnej pieczeni itp. Wówczas będziesz prawdziwie gospodarną
panią domu.
Składniki (2 porcje)2
filety z piersi kurczaka2 małe
ogórki kiszone6
pomidorków koktajlowych4 liście
kapusty pekińskiej2 placki tortilli pszennejŁyżeczka
keczupuŁyżka
majonezuŁyżka
jogurtu naturalnegoSól,
pieprzPrzygotowanie
Kurczaka ugotuj na parze, albo zgrilluj (około 15 minut powinno wystarczyć).Gotowego
kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.
Ogórki pokrój w kosteczkę,
pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki.Posiekaj w paski liście
kapusty, tortille porwij niedbale na kawałki.Wszystkie składniki połącz w dużej misce.W miseczce wymieszaj
keczup,
majonez i
jogurt naturalny, połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku.Gotowe!Zobacz także:
Pora na
kurczakaTortille z pysznym
kurczakiem