ßßß Cookit - przepis na Domowe nuggetsy z kurczaka

Domowe nuggetsy z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Klasyczny schabowy z kapustą i ziemniakami? Nic podobnego! To wyrośnięte nuggetsy z kurczaka – chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i soczyste w środku. Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami i duszoną kapustą z boczkiem . Pycha!
Składniki (4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka
280ml maślanki
Łyżka sosu Worcestershire
125g bułki tartej
Łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chilli w proszku
Łyżeczka suszonego tymianku
50g sera parmezan
Olej rzepakowy
Przygotowanie
Ułóż filety na desce, przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem.
Wlej do woreczka (ja używam torebek do pieczenia, mogą być też te do mrożenia, albo po prostu płytka miska) maślankę i sos Worcestershire, potrząśnij, aby się wymieszały.
Umieść filety w woreczku i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Wymieszaj na dużym talerzu bułkę z solą, chilli, tymiankiem i startym parmezanem.
Wyjmij z woreczka przesiąknięte marynatą kawałki kurczaka i każdy z nich obtocz z obu stron w przyprawionej bułce.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej – na wysokość 1/2 cm.
Smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony.
Gotowe!
Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu. N.Lawson
Zobacz także:
Kurczak po mediolańsku
Chrupiący kurczak
Kurczak z parmezanem i chrupiącym prosciutto
Źródło:http://mammadeli.com/2014/02/07/domowe-nuggetsy-z-kurczaka