Klasyczny schabowy z kapustą i ziemniakami? Nic podobnego! To wyrośnięte nuggetsy z kurczaka – chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i soczyste w środku. Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami i duszoną kapustą z boczkiem . Pycha!Składniki (4 porcje)4 filety z piersi kurczaka280ml maślankiŁyżka sosu Worcestershire125g bułki tartejŁyżeczka soli1/4 łyżeczki chilli w proszkuŁyżeczka suszonego tymianku50g sera parmezanOlej rzepakowyPrzygotowanieUłóż filety na desce, przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem.Wlej do woreczka (ja używam torebek do pieczenia, mogą być też te do mrożenia, albo po prostu płytka miska) maślankę i sos Worcestershire, potrząśnij, aby się wymieszały.Umieść filety w woreczku i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.Wymieszaj na dużym talerzu bułkę z solą, chilli, tymiankiem i startym parmezanem.Wyjmij z woreczka przesiąknięte marynatą kawałki kurczaka i każdy z nich obtocz z obu stron w przyprawionej bułce.Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej – na wysokość 1/2 cm.Smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony.Gotowe!Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu. N.LawsonZobacz także:Kurczak po mediolańskuChrupiący kurczakKurczak z parmezanem i chrupiącym prosciutto