Wykonanie
Przygotować wegańskie święta – wyzwanie. O ile przyrządzanie posiłków wegetariańskich nie wydaje mi się już od dawna kłopotliwe, to dania wegańskie wydają mi się wciąż trudne do skomponowania. Nagle okazuje się, jak wiele z tego, co jemy, zawdzięczamy zwierzętom.
Jajka,
mleko,
sery, nawet
miód – wszystkie w diecie wegańskiej są zakazane. I jak tu upiec ciasto? Zrobić sałatkę? Na szczęście w
sieci dostępnych jest mnóstwo wegańskich blogów kulinarnych, których autorzy mają masę świetnych pomysłów. Przepis na wegański piernik znalazłam na blogu Zwegowani.pl i tylko odrobinę go zmieniłam. Ponieważ pichcę również dla córeczki, zrezygnowałam z
kawy.
Sztuczny miód, który nie ma w sobie nic wartościowego, zastąpiłam z kolei
syropem klonowym – słodkim i zdrowym.

Składniki2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukruŁyżka
kakao3 łyżeczki
przyprawy korzennej do pierników2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju rzepakowego2 łyżki
syropu klonowego3 łyżki
powideł śliwkowych3/4 szklanki
wody gazowanej+ gotowa
polewa czekoladowaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.Cały czas mieszając (może być mikserem), dodawaj kolejno
olej,
syrop klonowy, powidła i na koniec
wodę gazowaną.Kiedy masa będzie jednolita, przełóż ją do foremki. Piecz 45 minut.Smacznego!

Zobacz także:Piernik świątecznyWegańskie ciasto
czekoladoweWegańskie ciasto z
owocami