Wykonanie
Absolutny klasyk, hit przedszkolnych stołówek. A jednocześnie smaczne, zdrowe i lekkostrawne danie. Z racji tego, że to ulubiona potrawa mojej córeczki, goszczą na naszym
stole bardzo często.

SkładnikiPulpety:500g mielonego z
indyka2 szklanki
bulionu lub
wodyJajko1/2 szklanki
mlekaBułka pszenna1/2 pęczka
natki pietruszki1/2 łyżeczki
majerankuSól,
pieprzSos:2 pęczki
koperku300g
śmietany 12%2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejSól,
pieprzPrzygotowanie
Bułkę namocz w
mleku, posiekaj drobno
natkę pietruszki.Garnek z
bulionem lub
wodą postaw na średnim ogniu.
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj odciśniętą
bułkę,
jajko,
natkę i
przyprawy.Wymieszaj czystymi dłońmi, następnie uformuj nieduże pulpety.Delikatnie wrzucaj pulpety do gotującego się
bulionu – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.Drobno posiekaj
koperek.Wymieszaj
mąkę ze
śmietaną, dodaj kilka łyżek gorącego
bulionu, wymieszaj ponownie i dodaj do gotujących się pulpetów.Wsyp
koperek, dopraw odrobiną
soli i
pieprzu, delikatnie wymieszaj.Zagotuj ponownie, mieszając, gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.Smacznego!Zobacz także:Pulpety w
sosie pomidorowymŁagodne klopsiki z
curry