ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Absolutny klasyk, hit przedszkolnych stołówek. A jednocześnie smaczne, zdrowe i lekkostrawne danie. Z racji tego, że to ulubiona potrawa mojej córeczki, goszczą na naszym stole bardzo często.
Składniki
Pulpety:
500g mielonego z indyka
2 szklanki bulionu lub wody
Jajko
1/2 szklanki mleka
Bułka pszenna
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
Sól, pieprz
Sos:
2 pęczki koperku
300g śmietany 12%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sól, pieprz
Przygotowanie
Bułkę namocz w mleku, posiekaj drobno natkę pietruszki.
Garnek z bulionem lub wodą postaw na średnim ogniu.
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj odciśniętą bułkę, jajko, natkę i przyprawy.
Wymieszaj czystymi dłońmi, następnie uformuj nieduże pulpety.
Delikatnie wrzucaj pulpety do gotującego się bulionu – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
Drobno posiekaj koperek.
Wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszaj ponownie i dodaj do gotujących się pulpetów.
Wsyp koperek, dopraw odrobiną soli i pieprzu, delikatnie wymieszaj.
Zagotuj ponownie, mieszając, gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Smacznego!
Zobacz także:
Pulpety w sosie pomidorowym
Łagodne klopsiki z curry
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/12/pulpety-w-sosie-koperkowym