ßßß Cookit - przepis na Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

nazwa

Wykonanie

To jedna z potraw, która kojarzy się z jedzeniem na wynos, albo gotowym sosem ze słoika. Tymczasem przygotowana w domowej kuchni jest o niebo lepsza. I zaskakująco prosta. Przepis (odrobinę zmieniony) pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu. Nigelli Lawson.
Składniki
Oliwa
Ząbek czosnku
Czerwona cebula
2 czerwone papryki
500g filetów z kurczaka
Łyżeczka przyprawy „5 smaków”
Mała puszka kiełków fasoli
Sos
2 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki sosu sojowego
250ml soku ananasowego
3 łyżki keczupu
2 łyżeczki octu ryżowego
Sól, pieprz
Przygotowanie
Pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa.
Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój je na niezbyt drobne kwadraciki, obierz i posiekaj cebulę.
W misce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj za pomocą trzepaczki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając, smaż około 5 minut.
Dodaj paprykę i smaż kolejne 5 minut – nie zapomnij o mieszaniu!
Dodaj mięso i przyprawę „5 smaków”, smaż, wciąż mieszając, kolejne 5 minut.
Wlej do kurczaka wymieszane wcześniej składniki sosu, zagotuj, następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj kiełki fasoli. Sprawdź czy smaki słodki i kwaśny są odpowiednio wyważone – jeśli trzeba dopraw. Zagotuj ponownie i podawaj.
Doskonale smakuje z ryżem kokosowym .
Zobacz także:
Indyk z warzywami po chińsku
Kurczak z woka
Wieprzowina słodko-kwaśna
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/04/kurczak-slodko-kwasny