Wykonanie
To jedna z potraw, która kojarzy się z jedzeniem na wynos, albo gotowym sosem ze słoika. Tymczasem przygotowana w domowej kuchni jest o niebo lepsza. I zaskakująco prosta. Przepis (odrobinę zmieniony) pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z
serca domu. Nigelli Lawson.

Składniki
OliwaZąbek
czosnkuCzerwona cebula2
czerwone papryki500g
filetów z kurczakaŁyżeczka
przyprawy „5 smaków”Mała puszka
kiełków fasoliSos2 łyżki
dżemu morelowego2 łyżki
sosu sojowego250ml
soku ananasowego3 łyżki
keczupu2 łyżeczki
octu ryżowegoSól,
pieprzPrzygotowaniePokrój
kurczaka na kawałki wielkości kęsa.Usuń z
papryk gniazda nasienne i pokrój je na niezbyt drobne kwadraciki, obierz i posiekaj
cebulę.W misce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj za pomocą trzepaczki.W woku lub na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy, wrzuć
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek i cały czas mieszając, smaż około 5 minut.Dodaj
paprykę i smaż kolejne 5 minut – nie zapomnij o mieszaniu!Dodaj
mięso i
przyprawę „5 smaków”, smaż, wciąż mieszając, kolejne 5 minut.Wlej do
kurczaka wymieszane wcześniej składniki sosu, zagotuj, następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.Dodaj
kiełki fasoli. Sprawdź czy smaki słodki i kwaśny są odpowiednio wyważone – jeśli trzeba dopraw. Zagotuj ponownie i podawaj.Doskonale smakuje z
ryżem kokosowym .Zobacz także:
Indyk z warzywami po chińsku
Kurczak z woka
Wieprzowina słodko-kwaśna