ßßß
SkładnikiOliwaZąbek czosnkuCzerwona cebula2 czerwone papryki500g filetów z kurczakaŁyżeczka przyprawy „5 smaków”Mała puszka kiełków fasoliSos2 łyżki dżemu morelowego2 łyżki sosu sojowego250ml soku ananasowego3 łyżki keczupu2 łyżeczki octu ryżowegoSól, pieprzPrzygotowaniePokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa.Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój je na niezbyt drobne kwadraciki, obierz i posiekaj cebulę.W misce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj za pomocą trzepaczki.W woku lub na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając, smaż około 5 minut.Dodaj paprykę i smaż kolejne 5 minut – nie zapomnij o mieszaniu!Dodaj mięso i przyprawę „5 smaków”, smaż, wciąż mieszając, kolejne 5 minut.Wlej do kurczaka wymieszane wcześniej składniki sosu, zagotuj, następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.Dodaj kiełki fasoli. Sprawdź czy smaki słodki i kwaśny są odpowiednio wyważone – jeśli trzeba dopraw. Zagotuj ponownie i podawaj.Doskonale smakuje z ryżem kokosowym .Zobacz także:Indyk z warzywami po chińskuKurczak z wokaWieprzowina słodko-kwaśna