ßßß
Składniki (4 porcje)400g makaronu spaghettiPuszka krojonych pomidorów100g parmezanuPęczek bazylii2 ząbki czosnkuPapryczka chilli200g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)OliwaSól. pieprzPrzygotowanieZagotuj osoloną wodę w dużym garnku, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Posiekaj papryczkę chilli i bazylię.Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i wlej do niej sporo oliwy.Na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilli.Kiedy czosnek zacznie brązowieć, dodaj bazylię i pomidory z puszki.Dodaj groszek, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 3-5 minut, cały czas mieszając.Odlej 1/2 kubka z wody, w której gotował się makaron, odcedź go, wrzuć z powrotem do garnka, dodaj sos i odlaną wodę, dokładnie wymieszaj.Przed podaniem posyp startym parmezanem i listkami bazylii.Smacznego!Zobacz także:Razowe spaghetti z suszonymi pomidoramiMakaron z cukiniąZapiekanka makaronowa z kalafiorem