Wykonanie
Kurczak w tej wersji będzie doskonały zarówno na grilla w ogrodzie, jak i na domowy obiad – wówczas przyda się żeliwna patelnia do grillowania. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego (nie pamiętam tytułu, ale na pewno prowadziły go dwie dziewczyny, a nadawało TVN Style), wynotowałam go dość dawno temu i nie umiem nawet określić czy i jak bardzo go przepoczwarzyłam. W każdym razie, w oryginale
kurczak serwowany był z
melonem i
sałatą z
melonowym dressingiem . Jest to pyszne połączenie, ale nie jedyne możliwe – sam w sobie też jest fantastyczny. Przepis na
sałatę z
melonem wkrótce,
póki co – wspaniałe grillowane
filety z kurczaka.





Składniki (4 porcje)4
filety z kurczakaKilka listków
melisyKilka listków
miętyKilka listków
bazyliiCytrynaŁyżka jasnego
octu winnego2 łyżki
oliwySól,
pieprzŁyżeczka suszonych
płatków chilliPrzygotowaniePosiekaj
zioła, zetrzyj
skórkę z cytryny.
Zioła i
skórkę cytrynową wrzuć do miski, dodaj
ocet,
oliwę,
płatki chilli,
sól i
pieprz.Filety oczyść, wrzuć do marynaty i dokładnie je w niej wytaplaj z każdej strony.Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.Mocno rozgrzej patelnię do grillowania i ułóż na niej filety.Smaż około 15 minut, przewracając i dociskając co 2-3 minuty.
Kurczak doskonale smakuje z
sałatą i dressingiem
melonowym (wersja fit), lub z domowymi frytkami (wersja mniej fit).Smacznego!Zobacz także:Chrupiący
kurczakKurczak z
parmezanem i chrupiącym prosciuttoAfrykańskie
kurczaki