Wykonanie
Czy próbowaliście już, jak świetnie odrobina pikantengo sosu
chili wzbogaca smak jajek? Jeśli nie, spróbujcie koniecznie :) Na przykład, już w tej smacznej, pożywnej kanapce, pełnej wartościowych składników.

na 2 kanapki:2 małe
bułki np.
kajzerki2 małe
jajka2 łyżki kremowego
serka kanapkowego4 cienkie plastry
pomidora2 plastry
szynki (do pominięcia w wersji wegetariańskiej)1/2
avocado1/2 małej
cebuli2 łyżki
soku z cytrynysól do smaku
masłoew. ostry sos
chiliBułki kroimy na pół. Rumienimy w tosterze lub piekarniku, przecięciem do góry.
Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym polówkę
avocado rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy
sok z cytryny i
sól, do smaku, oraz posiekana jak najdrobniej
cebulę. Smak powinien być intensywnie
cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego
avocado.Na patelni, na niewielkiej ilości
masła, rumienimy krótko
szynkę. Zdejmujemy. Na tej samej patelni smażymy jajecznicę. Doprawiamy do smaku
solą.Spód kanapki smarujemy
serkiem kremowym, na to układamy pastę z
avocado,
pomidora i jajecznicę. Jajecznice skrapiamy sosem
chili. Na wierzchu układamy
szynkę i nakrywamy całość drugą połówką
bułki. Podajemy od razu.