ßßß Cookit - przepis na Kanapka z avocado, pomidorem i jajkiem

Kanapka z avocado, pomidorem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Czy próbowaliście już, jak świetnie odrobina pikantengo sosu chili wzbogaca smak jajek? Jeśli nie, spróbujcie koniecznie :) Na przykład, już w tej smacznej, pożywnej kanapce, pełnej wartościowych składników.
na 2 kanapki:
2 małe bułki np. kajzerki
2 małe jajka
2 łyżki kremowego serka kanapkowego
4 cienkie plastry pomidora
2 plastry szynki (do pominięcia w wersji wegetariańskiej)
1/2 avocado
1/2 małej cebuli
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
masło
ew. ostry sos chili
Bułki kroimy na pół. Rumienimy w tosterze lub piekarniku, przecięciem do góry.
Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym polówkę avocado rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z cytryny i sól, do smaku, oraz posiekana jak najdrobniej cebulę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.
Na patelni, na niewielkiej ilości masła, rumienimy krótko szynkę. Zdejmujemy. Na tej samej patelni smażymy jajecznicę. Doprawiamy do smaku solą.
Spód kanapki smarujemy serkiem kremowym, na to układamy pastę z avocado, pomidora i jajecznicę. Jajecznice skrapiamy sosem chili. Na wierzchu układamy szynkę i nakrywamy całość drugą połówką bułki. Podajemy od razu.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/04/Kanapka-z-avocado-pomidorem-i-jajkiem.html