ßßß Cookit - przepis na Kebab pieczony na tacy, Antakya Tepsi Kebabı

Kebab pieczony na tacy, Antakya Tepsi Kebabı

nazwa

Wykonanie

Antakya Tepsi Kebabı to kebab pieczony na tacy, wywodzący się z okolic Antiochii(Turcja). To wyjątkowo proste w przygotowaniu danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków, ponieważ dzięki wykorzystaniu kilku łatwo dostępnych składników otrzymujemy niezwykle smaczną, autentycznie turecką potrawę. Przepis na podstawie Ev Yemeği Tarifleri
500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
6 łyżek siekanej natki pietruszki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1-2 pomidory
2 zielone ostre papryczki
1 łyżka przecieru pomidorowego + 4 łyżki oleju
Cebulę (obraną, posiekaną) wraz z z natką pietruszki, papryką (pokrojoną w części, bez gniazda nasiennego) i obranym czosnkiem ucieramy w malakserze lub blenderem na pastę.
Mielone mięso mieszamy z pastą warzywną, doprawiamy intensywnie papryką słodką i ostrą oraz solą i pierzem do smaku.
Dno naczynia*, w którym będziemy piec kebab, smarujemy połową koncentratu pomidorowego wymieszanego z olejem. Mięso rozprowadzamy równą, płaską warstwą na dnie naczynia. Wierzch mięsa smarujemy drugą połową koncentratu z olejem.
Na wierzchu układamy pokrojone w kawałki pomidory i ostre papryczki (bez ziarenek!)
Kebab zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 30-45 minut. Upieczony kebab zmniejszy swą objętość, jest to normalny efekt. Kebab przekładamy na talerz, serwujemy krojąc w trójkąty, jak pizzę.
Jako dodatek pasuje chleb typu pita lub ryż po turecku .
* Ja użyłam płaskiej blaszanej formy do pieczenia tart. Nadaje się każde naczynie odporne na wysoką temperaturę.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/02/Kebab-pieczony-na-tacy-Antakya-Tepsi-Kebab305.html