Pasztet (pieczeń) z jajek to danie idealne i od święta, i na codzienne kanapki.Łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Przepis na podstawie bloga OlgaSmile.10 jajek ugotowanych na twardo3 jajka surowe250 g pieczarek1 duża cebula2-3 ząbki czosnku1 szklanka startego żółtego seraok. 1 szklanka bułki tartej1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%4 łyżki siekanej natki pietruszkisól i świeżo zmielony czarny pieprz do smakuolej do smażeniatarta bułka do wysypania formy1. 10 jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Zetrzeć na tarce (duże oczka.)2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Zrumienić wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju.3. Dodać do startych jajek wraz ze startym na tarce (duże oczka) żółtym serem i śmietaną. Dodać surowe jajka, obrany, przeciśnięty czosnek i natkę pietruszki. Wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Masę pasztetową doprawić do smaku intensywnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką podłużnej formy do pieczenia (moja: 25 cm x 10 cm). Wyrównać powierzchnię.Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 60 minut. Wystudzony pasztet wstawić przed podaniem do całkowitego wychłodzenia do lodówki.Podawać z chrzanem, ćwikłą lub musztardą i świeżym pieczywem.