Wykonanie
Klopsiki stanowią miły, bardzo uniwersalny posiłek - można podawać je z
ryżem,
makaronem,
kaszą kuskus, różnymi sosami i warzywami, urozmaicając w ten sposób obiad. W przypadku klopsików köfte można podać je również w
chlebku typu
pita lub zawijając w placek w stylu tortilli, tworząc w ten sposób kebab. Jako dodatek pasuje ostry sos
chilli lub
sos jogurtowo czosnkowy. Przepis na köfte wg bloga Turcja od kuchni .

500g
mięsa mielonego wołowego1 mała
cebula2 duże ząbki
czosnku3 łyżki
kaszy manny2 łyżki
natki pietruszki3 łyżeczki kuminu
sól i
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso mielone wymieszać dokładnie z obraną, jak najdrobniej posiekaną
cebulą, obranym i przeciśniętym ząbkiem
czosnku,
kaszą manną, siekaną
natką pietruszki oraz kuminem. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Z masy formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego.Klopsiki smażyć na rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron na złoto.Można je także zamiast smażenia upiec w piekarniku - ok. 15 min. w 200 st. C.