ßßß Cookit - przepis na Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku

Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku

nazwa

Wykonanie

Colcannon to pyszne połączenie ziemniaków i kapusty. Te dwa smaki ogromnie do siebie pasują i tworzą razem naprawdę smaczne danie. Jego nazwa wywodzi się od słowa cál ceannann, oznaczającego białą kapustę. Colcannon było tradycyjnie podawane w Halloween. W potrawie ukrywano obrączkę, naparstek i drobne monety. Jeśli dziewczyna odnalazła obrączkę, wróżyło to zamążpójście, jeśli naparstek - staropanieństwo. Monety po prostu przynosiły szczęście. Wierzono także, że jeśli panna umieści taką monetę wraz z łyżką colcannon w pończosze przywiązanej do klamki drzwi wejściowych, pierwszy mężczyzna, który wejdzie do domu, zostanie jej mężem. Oczywiście, wszystko to pozostawało w sferze zabaw. Ta niegdyś potrawa niezamożnych, w XVIII wieku stała się jedną z ulubionych potraw klas wyższych w Anglii. Obecnie, ze względu na zielony kolor, potrawa ta jest popularna nie tylko na co dzień, lecz także w dniu św. Patryka, patrona Irlandii. Przepis wg książki " The Illustrated Encyclopedia of British Cooking".
ilości dowolne, proporcje ok. 2/3 ziemniaków i 1/3 kapusty
1 kg ziemniaków
350 g kapusty włoskiej lub białej (zielona jest bardziej dekoracyjna, smakowo obie są równie dobre)
2 łyżki masła
kilka łyżek mleka
garść szczypiorku
sól i ew. pieprz do smaku
1. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
2. Jednocześnie w drugim garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę kapustę, aż będzie miękka.
3. Ugotowane ziemniaki ubić z dodatkiem masła i niewielkiej ilości mleka na gładką masę, dodać ugotowaną kapustę, szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem.
Tak przygotowane ziemniaki z kapustą smakują również wyśmienicie odsmażane: na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy ziemniaki równą warstwa. Kiedy zrobią się złoto rumiane, odwracamy je stopniowo za pomocą łopatki kuchennej i rumienimy drugą stronę.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/06/Colcannon-ziemniaki-z-kapusta-po-irlandzku.html