Wykonanie
Colcannon to pyszne połączenie
ziemniaków i
kapusty. Te dwa smaki ogromnie do siebie pasują i tworzą razem naprawdę smaczne danie. Jego nazwa wywodzi się od słowa cál ceannann, oznaczającego
białą kapustę. Colcannon było tradycyjnie podawane w Halloween. W potrawie ukrywano obrączkę, naparstek i drobne
monety. Jeśli dziewczyna odnalazła obrączkę, wróżyło to zamążpójście, jeśli naparstek - staropanieństwo.
Monety po prostu przynosiły szczęście. Wierzono także, że jeśli panna umieści taką
monetę wraz z łyżką colcannon w pończosze przywiązanej do
klamki drzwi wejściowych, pierwszy mężczyzna, który wejdzie do domu, zostanie jej mężem. Oczywiście, wszystko to pozostawało w sferze zabaw. Ta niegdyś potrawa niezamożnych, w XVIII wieku stała się jedną z ulubionych potraw klas wyższych w Anglii. Obecnie, ze względu na zielony kolor, potrawa ta jest popularna nie tylko na co dzień, lecz także w dniu św.
Patryka, patrona Irlandii. Przepis wg książki " The Illustrated Encyclopedia of British Cooking".
ilości dowolne, proporcje ok. 2/3
ziemniaków i 1/3
kapusty1 kg
ziemniaków350 g
kapusty włoskiej lub białej (zielona jest bardziej dekoracyjna,
smakowo obie są równie dobre)2 łyżki
masłakilka łyżek
mlekagarść
szczypiorkusól i ew.
pieprz do smaku1.
Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.2. Jednocześnie w drugim garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę
kapustę, aż będzie miękka.3. Ugotowane
ziemniaki ubić z dodatkiem
masła i niewielkiej ilości
mleka na gładką masę, dodać ugotowaną
kapustę,
szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku
solą i ew.
pieprzem.Tak przygotowane
ziemniaki z
kapustą smakują również wyśmienicie odsmażane: na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, układamy
ziemniaki równą warstwa. Kiedy zrobią się złoto rumiane, odwracamy je stopniowo za pomocą
łopatki kuchennej i rumienimy drugą stronę.