ßßß
(6 porcji)Składniki:800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki300 g kapusty, posiekanej50 g masła200 ml mleka, lekko podgrzanego50 g sera brie, pokrojonego w kostkę2 łyżki posiekanego szczypiorkusól, pieprz, gałka muszkatołowa do smakuPrzygotowanie:Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź.W międzyczasie w patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż kapustę i smaż przez minutę. Dopraw solą i pieprzem, wlej 3-4 łyżki wody, przykryj patelnie i smaż przez 10 minut lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając.W pojemniku blendera lub miksera umieść ziemniaki i zmiksuj z ciepłym mlekiem i brie. Dodaj kapustę i wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.Smacznego!
English versionPotato puree with cabbage and brie(6 servings)Ingredients:800 g potatoes, peeled and cut into smaller pieces300 g of cabbage, chopped50 g of butter200 ml of milk, warmed50 g brie cheese, diced2 tablespoons chopped chivessalt, pepper, nutmeg to tastePreparation:Cook the potatoes in salted water until soft and drain.Meanwhile, in a medium pan heat the butter, add cabbage and cook for a minute. Season with salt and pepper, add 3-4 tablespoons of water, cover and cook for 10 minutes or until soft, stirring occasionally.Using an immersion blender,mix the potatoes until smooth and mix in warm milk and brie. Add the cabbage and mix with a spoon. Season to taste with salt, pepper and nutmeg and serve.Enjoy!
Share the post "Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie"


