Wykonanie
Share the post "Puree ziemniaczane z
kapustą i
brie / Potato puree with cabbage and
brie"Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do każdego dania głównego, doskonały zamiennik dla poczciwych, tradycyjnych
ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną
kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i
serem brie, doprawionym
gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym
szczypiorkiem. Polecam!Scroll down for recipe in English
(6 porcji)Składniki:800 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki300 g
kapusty, posiekanej50 g
masła200 ml
mleka, lekko podgrzanego50 g
sera brie, pokrojonego w kostkę2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smakuPrzygotowanie:Ugotuj
ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź.W międzyczasie w patelni rozgrzej na średnim ogniu
masło, włóż
kapustę i smaż przez minutę. Dopraw
solą i
pieprzem, wlej 3-4 łyżki
wody, przykryj patelnie i smaż przez 10 minut lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając.W pojemniku blendera lub miksera umieść
ziemniaki i zmiksuj z ciepłym
mlekiem i
brie. Dodaj
kapustę i wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową i podawaj.Smacznego!
English versionPotato puree with cabbage and
brie(6 servings)Ingredients:800 g potatoes, peeled and cut into smaller pieces300 g of cabbage, chopped50 g of butter200 ml of milk, warmed50 g
brie cheese, diced2 tablespoons chopped chivessalt, pepper, nutmeg to tastePreparation:Cook the potatoes in salted water until soft and drain.Meanwhile, in a medium pan heat the butter, add cabbage and cook for a minute. Season with salt and pepper, add 3-4 tablespoons of water, cover and cook for 10 minutes or until soft, stirring occasionally.Using an immersion blender,mix the potatoes until smooth and mix in warm milk and
brie. Add the cabbage and mix with a spoon. Season to taste with salt, pepper and nutmeg and
serve.Enjoy!
Share the post "Puree ziemniaczane z
kapustą i
brie / Potato puree with cabbage and
brie"