Wykonanie
Ten sos do pizzy idealnie sprawdza się jako sos bazowy na ciasto. Będzie pyszny także w roli sosu do
makaronu. Pasuje do wszystkich dodatków.
Anchios jedynie podkreśla charakter sosu, nie jest natomiast wcale
potem w nim wyczuwalne.Wszystkie smaki idealnie współgrają. Przepis z bloga Foodwishes. Do polewania upieczonej już pizzy także się nadaje. W tej roli polecam także sos klasyczny.

3 łyżki
oleju2 filiteciki
anchois4 ząbki
czosnku2 łyżeczki świeżego
oregano1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/4 łyżeczki suszonych
płatków chili (do smaku)1 puszka
pomidorów, całych, bez skórki1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz do smakuszczypta
sody oczyszczonejNa patelni rozgrzać
olej, dodać
anchois. Następnie dodać obrany, przeciśnięty
czosnek. Smażyć, mieszajac, prze około minutę. Dodać posiekane
oregano i zmiejszyć płomień pod patelnią do minimum. Dodać
płatki chili i
suszone oregano. Wymieszać.Teraz dodajemy
pomidory (rozdrabniamy je wcześniej dłońmi lub widelcem).Całość mieszamy, doprawiamy
cukrem,
solą i
czarnym pieprzem. Pozwalamy się sosowi gotować ok. 30 minut, aż zgęstnieje.Pod koniec dodajemy do sosu szczyptę
sody, która neutralizuje kwaśność.Sos można zużyć od razu lub przełożyć do słoika i zapasteryzować.