Wykonanie

Bardzo aromatyczne, kruche i soczyste
mięsko, doskonałe na obiad, można je udusić, upiec na grillu lub w piekarniku. Karczek przez całą noc marynował się w przyprawach, dzięki temu miał wspaniały smak i nie był suchy.Składniki:4 plastry karczku wieprzowego4-5 łyżek
ketchupu łagodnego2 łyżeczki
suszonego oregano2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejupieprz1/2 małej łyżeczki
soliolej do smażenia (około 3 łyżki)świeże listki
oregano do dekoracji
Mięso opłukać.
Ketchup wymieszać z
olejem i
przyprawami. Mieszanką natrzeć
mięso, włożyć do miski i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Taki karczek można przygotować na kilka sposobów:1. Zamarynowane
mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią
wodą, jeśli trzeba.2.
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.3. Upiec na grillu lub patelni grillowej.W przygotowaniu tego dania pomagała mi Emilka:

