Wykonanie
Prezentowałam kiedyś przepis na
Owoce w
kremie śmietankowym na kruchym cieście . Ciasto to bowiem można przygotowywać z różnymi
owocami, ale dla mnie najpyszniejsze jest właśnie ze
śliwkami. Chyba każdy z nas ma jakąś potrawę, jakiś smak, który łączy się z czymś szczególnym dla nas . Ja także mam wiele takich smaków - tak, jak to - ulubione ciasto mojego dzieciństwa. Właśnie w śliwkowej wersji budzi najwięcej miłych wspomnień.

ciasto kruche:300 g
mąki pszennej tortowej lub krupczatki200 g
masła100 g
cukru pudru1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1
żółtko (z
jajka rozm. M)szczypta
soliowoce na krem:
śmietanka UHT 12% 250 ml3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka4-6 łyżek
cukru pudrucukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1.
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne
masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż
mąka połączy się z
masłem. Można to samo zrobić siekając
mąkę z
masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy
cukier puder,
mąkę ziemniaczaną sól i
żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem.Ciasto, czyli nasz spód, najpierw podpiekamy ok. 15 min w 180st.,do lekkiego podrumienienia.2. W tym czasie przygotowujemy
owoce. Nadają się każde
owoce twarde -
jabłka,
gruszki,
brzoskwinie, w sezonie
śliwkowym zawsze robię ze
śliwkami, wtedy jest najpyszniejsze.3.
Śliwki kroimy na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę.4. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.5. Gdy spód się już podpiecze, wykładamy przygotowane
owoce rozcięciem do góry i zalewamy je sosem.

Zapiekamy 30-35 min w 180st.Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero
potem kroimy.