Wykonanie

Sezon
szparagowy rozpocznie się dopiero za kilka miesięcy, ale obecnie w niektórych supermarketach można kupić świeże
szparagi z Peru. Co prawda za pęczek trzeba zapłacić około 20 złotych, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i poczuć odrobię lata w środku zimny. W zeszłym tygodniu udało mi się kupić ładny pęczek w Auchan, dlatego mam dziś dla Was przepis na pyszne, smażone na masełku
szparagi z soczystym i aromatycznym
łososiem pieczonym metodą niskich temperatur. Zachęcam do wypróbowania tej metody.Czytaj dalej Soczysty
łosoś ze smażonymi
szparagami →

Dziś prezentuję kolejny przepis podpatrzony u Joasi z Kwestii Smaku. Jest to
łosoś w sosie
winno-
kaparowym podany z młodymi ziemniaczkami. Do tak przyrządzonego
łososia świetnie pasują
ziemniaki w dowolnej postacią i zielone, gotowane warzywa np.
fasolka szparagowa.Czytaj dalej
Łosoś w sosie
kaparowym →
Pstrąga zazwyczaj jadałam tylko na wakacjach. Jednak od czasu kiedy można je kupić w Lidlu często gości na moim
stole.
Pstrąga robiłam już kilka
razy jednak nigdy nie miałam czasu go sfotografować. Przeważnie zdjęcia robię na mojej porcji obiadu, więc po 10 minutowej sesji jest już prawie zimny. Zawsze gotuję tyle, aby nic nie zmarnowało, ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenie ani jeść tego samego na drugi dzień. Wracając do
pstrąga to naprawdę wdzięczna
ryba, jej
mięso łatwo odchodzi od dość dużych ości i jest prosta w przygotowaniu.Czytaj dalej
Pstrąg tęczowy z
fasolką →

Moim postanowieniem noworocznym było jedzenie większej ilości
ryby. Do tej
pory rybka dość rzadko gościła na naszym
stole, a i ja nie jestem wielką specjalistką w tej dziedzinie. Dopiero uczę się co i jak dodać, żeby była aromatyczna i soczysta. Akurat tak fajnie się składa, że w Lidlu co czwartek mają świeże
rybki, dlatego zawsze na sobotę kupuje jakiś okaz. Dziś przygotowałam dla was
łososia z pesto z
rukoli ułożonego na
sałatce z
fasolki szparagowej z prażonym
sezamem.Czytaj dalej
Łosoś z pesto na
fasolce szparagowej →

Na Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym w Katowicach podawano
dorsza z salsą z
mango, a że nie załapałam się na ani jeden kawałek postanowiłam przyrządzić go w domu. Akurat w piątek w Lidlu spotkałam świeżą
polędwicę z
dorsza, więc była w sam raz na sobotni obiad.
Rybka wyszła aromatyczna i krucha, zaś salsa z
mango z dodatkiem
papryki i
soku z limonki świetnie się z nią komponowała.Czytaj dalej
Dorsz z salsą z
mango →