ßßß Cookit - przepis na Ryby

Ryby

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy rozpocznie się dopiero za kilka miesięcy, ale obecnie w niektórych supermarketach można kupić świeże szparagi z Peru. Co prawda za pęczek trzeba zapłacić około 20 złotych, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i poczuć odrobię lata w środku zimny. W zeszłym tygodniu udało mi się kupić ładny pęczek w Auchan, dlatego mam dziś dla Was przepis na pyszne, smażone na masełku szparagi z soczystym i aromatycznym łososiem pieczonym metodą niskich temperatur. Zachęcam do wypróbowania tej metody.
Czytaj dalej Soczysty łosoś ze smażonymi szparagami
Dziś prezentuję kolejny przepis podpatrzony u Joasi z Kwestii Smaku. Jest to łosoś w sosie winno-kaparowym podany z młodymi ziemniaczkami. Do tak przyrządzonego łososia świetnie pasują ziemniaki w dowolnej postacią i zielone, gotowane warzywa np. fasolka szparagowa.
Czytaj dalej Łosoś w sosie kaparowym
Pstrąga zazwyczaj jadałam tylko na wakacjach. Jednak od czasu kiedy można je kupić w Lidlu często gości na moim stole. Pstrąga robiłam już kilka razy jednak nigdy nie miałam czasu go sfotografować. Przeważnie zdjęcia robię na mojej porcji obiadu, więc po 10 minutowej sesji jest już prawie zimny. Zawsze gotuję tyle, aby nic nie zmarnowało, ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenie ani jeść tego samego na drugi dzień. Wracając do pstrąga to naprawdę wdzięczna ryba, jej mięso łatwo odchodzi od dość dużych ości i jest prosta w przygotowaniu.
Czytaj dalej Pstrąg tęczowy z fasolką
Moim postanowieniem noworocznym było jedzenie większej ilości ryby. Do tej pory rybka dość rzadko gościła na naszym stole, a i ja nie jestem wielką specjalistką w tej dziedzinie. Dopiero uczę się co i jak dodać, żeby była aromatyczna i soczysta. Akurat tak fajnie się składa, że w Lidlu co czwartek mają świeże rybki, dlatego zawsze na sobotę kupuje jakiś okaz. Dziś przygotowałam dla was łososia z pesto z rukoli ułożonego na sałatce z fasolki szparagowej z prażonym sezamem.
Czytaj dalej Łosoś z pesto na fasolce szparagowej
Na Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym w Katowicach podawano dorsza z salsą z mango, a że nie załapałam się na ani jeden kawałek postanowiłam przyrządzić go w domu. Akurat w piątek w Lidlu spotkałam świeżą polędwicę z dorsza, więc była w sam raz na sobotni obiad. Rybka wyszła aromatyczna i krucha, zaś salsa z mango z dodatkiem papryki i soku z limonki świetnie się z nią komponowała.
Czytaj dalej Dorsz z salsą z mango
Źródło:http://smakowisko.pl/kategorie/ryby