Wykonanie
Inny rodzaj sushi gdzie płat
nori znajduje się wewnątrz
ryżu. Czarny
sezam idealnie z nim kontrastuje. Robienie sushi wcale nie jest trudne! Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku , jak zawijać roleczki zapraszam do odwiedzenia KOLOROWEJ KUCHNI . Polecam

SKŁADNIKI:
ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczkapłaty sushi
nori 4 szt
awokado 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
sezam czarny 4 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną
wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa
razy. Następnie zalać
wodą ok 1 cm ponad
ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać
ocet ryżowy, dodać
cukier i
sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony
ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać.
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić bardzo cienkie paseczki.
Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w słupki.
Ogórka zielonego umyć, nie obierać ze skórki, wyciąć pestki i pokroić w cienkie słupki. Matę bambusowa wykładamy folią. Układamy na niej płat
nori. Na niego wykładamy cienką warstwę przygotowanego
ryżu i posypujemy
sezamem. Dociskamy. Następnie odwracamy płat tak aby
ryż był na macie a
nori na wierzchu. Układamy słupki
ogórka,
awokado i
papryk. Ciasno zawijamy. Kroimy
ostrym nożem w ok 2 cm kawałki. Podawać z
sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)