ßßß Cookit - przepis na Sushi Uramaki

Sushi Uramaki

nazwa

Wykonanie

Inny rodzaj sushi gdzie płat nori znajduje się wewnątrz ryżu. Czarny sezam idealnie z nim kontrastuje. Robienie sushi wcale nie jest trudne! Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku , jak zawijać roleczki zapraszam do odwiedzenia KOLOROWEJ KUCHNI . Polecam
SKŁADNIKI:
ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczka
płaty sushi nori 4 szt
awokado 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
sezam czarny 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać.Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić bardzo cienkie paseczki. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w słupki. Ogórka zielonego umyć, nie obierać ze skórki, wyciąć pestki i pokroić w cienkie słupki. Matę bambusowa wykładamy folią. Układamy na niej płat nori. Na niego wykładamy cienką warstwę przygotowanego ryżu i posypujemy sezamem. Dociskamy. Następnie odwracamy płat tak aby ryż był na macie a nori na wierzchu. Układamy słupki ogórka, awokado i papryk. Ciasno zawijamy. Kroimy ostrym nożem w ok 2 cm kawałki. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/29/sushi-uramaki