Wykonanie
Sama nie jestem wielką fanką sushi, gdyby tylko wyłączyć jakoś zmysł węchu, byłoby dużo lepiej. Gdyby tylko płaty
Nori nie pachniały tak jak pachną… :) Zastanawiam się nad zastąpieniem ich cieniutkimi naleśnikami. To może być ciekawe. Natomiast fanami sushi są moi teściowie. Gdy tylko dowiedziałam się , że zaglądną do nas na kilka dni (21) :) wiedziałam , że je przygotuję. Nie mogłam zdecydować się na jeden rodzaj nadzienia, więc tak jak widać powstało kilka smaków. Środek tej przekąski zależy tylko od tego co lubimy. Zrobiłam wersję wegetariańską dla mojej Gaby ale nie tknęła nawet palcem:( O dziwo , moja mama, z wielka przyjemnością zjadła kilka kawałków i oczywiście córa Zosia podskubywała
ryż. Zrobiłam tego tyle , że jedli przez 2 wieczory i jeszcze śniadanie:) Marto, Krzyśku mam nadzieję, że nie zbrzydło Wam sushi:)

SKŁADNIKI:
ryż do sushi 3 szklanki
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczkapłaty sushi
nori ok 10 szt
awokado 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
sezam 4 łyżki
łosoś wędzony 120 gpaluszki
krabowe 10 sztwasabi 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalewamy zimną
wodą. Płuczemy do momentu aż
woda będzie przeźroczysta. Przy tym
ryżu, płukałam go 8
razy.
Ryż przełożyć do garnka ( ja przygotowuje w tefalu i nic się nie przykleja czy przypala) i zalać 4,5 szklankami
wody. Przykryć przykrywką i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. W garnuszku podgrzewamy
ocet ryżowy, dodajemy
cukier i
sól, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony
ryż zalewamy zalewą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Warzywa obrać i oczyścić. Pokroić w paseczki. Z
ogórków wyciągnąć gniazda nasienne. W rondelku rozpuścić łyżeczkę
masła i lekko zarumienić na nim paluszki
krabowe. Przygotować miseczkę z
wodą do maczania w niej rąk. Na macie bambusowej układamy płat
nori. wilgotnymi rękoma rozkładamy na płacie
ryż. Warstwa nie powinna być zbyt gruba, sushi będzie niewygodne do zjedzenia:) Teraz wg upodobań układamy nadzienia. U mnie było:
ogórek +
awokado + papryczki.
Łosoś +
ogórek +
awokado. Paluszki
krabowe +
awokado.
Łosoś + papryczki. Płat
nori ciasno zwijamy, koniec smarujemy pasta wasabi, która
doda smaku. Zawinięte rulony wstawiamy do lodówki na ok godzinkę. Następnie bardzo
ostrym nożem kroimy w krążki. Podawać z
sosem sojowym, plastrami
imbiru i pastą wasabi. Smacznego:)Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku jak zawinąć sushi, zapraszam do Kolorowej Kuchni