Wykonanie
Sushi uwielbiam. Chociaż nie jestem (jeszcze) dobra w rolowaniu. Ale podobno liczą się dobre chęci No i oczywiście najbardziej smak. Wcześniej niejednokrotnie
brałam udział w robieniu sushi, ale pierwszy raz, zrobiłam je sama od początku, do końca.

Futomaki to grube, ok 3-4 centymetrowej grubości sushi, z dwoma, lub trzema składnikami. Uromaki, to sushi "odwrócone", z
ryżem na wierzchu, średniej grubości, również z dwoma lub trzema składnikami. A to małe coś, na samym dole zdjęcia, to pomyłka :) próba zrobienia sama nie wiem czego :)Składniki:- 2 szklanki
ryżu do sushi- 5 plastrów
nori-
awokado-
ogórek- paluszki
krabowe-
łosoś wędzony (najlepiej dziki, z Alaski)- wasabi- biały
sezam-
sos sojowy- gotowa zaprawa z
octu ryżowego, dzięki której nie musimy robić jej własnoręcznie z
octu,
cukru i
soli- matka
bambusowe owinięta folią spożywcząPrzygotowanie:Dwie szklanki suchego
ryżu dokładnie płuczemy i odcedzamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy 2 i 3/4 szklanki
wody. Gotujemy 15 minut, następnie zestawiamy z ognia i zostawiamy
ryż pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie polewamy
ryż 12 łyżkami zaprawy z
octu ryżowego, przykrywamy jakąś tkaninką, np. ścierką i odstawiamy ponownie na około pół godziny.Aby wykonań
uramaki, łamiemy plaster
nori (
glonu) na pół. 0,5 centymetrową, równą warstwę
ryżu układamy na matowej części
glonu. Posypujemy
sezamem. Odwracamy
ryż na dół. W ten sposób składniki będziemy układali bezpośrednio na
glonie. Błyszcząca stronę
nori smarujemy wasabi, kładziemy
łososia lub przekrojone na pół paluszki
krabowe oraz pokrojone podłużnie
awokado lub
ogórek. Następnie zwijamy rolki przy pomocy maty, dokładnie uciskając.Ja nie nakręciłam filmu, ale możecie sobie pomóc tym:Futomaki:Plaster
nori kładziemy na macie bambusowej (jego płaskiej części). Smarujemy go w połowie cienką i wąską porcją wasabi. Układamy na nim (na matowej, chropowatej stronie) 0,5 centymetrową warstwę
ryżu. Tak aby zajmował on około 2/3 powierzchni
glona. W połowie
ryżu układamy dowolne składniki (tu ponownie:
łosoś lub surimi oraz
ogórek lub
awokado). Dobrze jest, jeśli w
ryżu zrobimy mały rowek i to w nim będziemy układali wybrane składniki), posypujemy
sezamem.

Następnie zaginamy matę do środka, mocno dociskając
glony. Rolujemy. wciąż przyciskając krawędź maty.
Ostrym nożem kroimy rolkę na 6 lub 8 części.Smacznego :)