ßßß
Składniki:4 porcje1 papryka żółta1 papryka pomarańczowa2 łyżeczki oliwy czosnkowej500 g mrożonych ziaren kukurydzy cukrowej1 litr buliony warzywnego lub drobiowegosólpieprzkmin rzymski (opcjonalnie)Wykonanie:Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Z papryk usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w paski i układamy na blaszce skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i mieszamy, aby paski papryki były z każdej strony pokryte oliwą. Odstawiamy tym razem skórką do góry. Pieczemy w nagrzanym do 250°C przez 25 minut.Do garnka wlewamy bulion. Wrzucamy mrożone ziarna kukurydzy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy powoli przez 20 minut.Z gotującej się zupy wyjmujemy około szklanki (250g) ziaren kukurydzy o odstawiamy. Resztę zupy miksujemy (niezbyt dokładnie) razem z opieczonymi paskami papryki. Wsypujemy odłożone ziarna kukurydzy i doprawiamy solą, pieprzem oraz według uznania kminem rzymskim.Podajemy z nachosami.Smacznego!
Źródło: Nigella Lawson – Kuchnia przepisy z serca domuJeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ