Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju przekąski, takie na jeden
chaps. Kojarzą mi się z miłą, luźną atmosferą, gośćmi i rozmowami do rana. Zazwyczaj nie obejdzie się też bez otwarcia butelki dobrego
czerwonego wina. Połączenie wyśmienitego jedzenia z dobrej jakości
alkoholem jest połączeniem magicznym. Kombinacja ta niezwykle pozytywnie wpływa na nastrój biesiadników. A nie ukrywam, uwielbiam przyjmować gości i sprawiać, że wychodzą ode mnie rozluźnieni i zadowoleni. Szczególnie lubię rozpieszczać ich potrawami. Moim największym problemem jest to, że zwykle robię za dużo, chcąc by goście wyszli ode mnie w pełni usatysfakcjonowani. Wiem, że największym skarbem człowieka jest posiadanie umiaru. Mi jednak pozostało chyba coś z tej sarmackiej gościnności :pDzisiaj jedna z moich ulubionych przekąsek - roladki z
bakłażana. Zresztą, uwielbiam wszystkie warzywne przekąski, a szczególnie, gdy pierwsze skrzypce gra w nich
bakłażan.

- 3 czerwone lub
żółte papryki pozbawione skóry- 1 duży
bakłażan- 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej- mała garść posiekanej
natki pietruszki- 1 kostka ekologicznego
bulionu warzywnego- garść
rukoli-
sól,
pieprz-
oliwaNastawiam piekarnik na 200 st. C.Na wysmarowaną
oliwą blaszkę wy kładam całe
papryki, lekko skropione
oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 1 h. Co jakiś czas obracam warzywa, aby się równo przypiekły z każdej strony.Upieczone
papryki wyjmuje z piekarnika. Powinny być l ekko zwęglone. Jeszcze gorące wkładam do woreczka, który szczelnie zamykam, co ułatwi obieranie
papryk. Po 10 min wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry (usuwam również pestki). Obrane, kroję w 1 cm paski.Komosę zalewam 1 szklanką
wody z rozpuszczoną kostką
bulionu warzywnego. Gotuję do miękkości ok. 20-25 min. Do ugotowanej komosy dodaję małą garść posiekanej
natki pietruszki. Próbuję i w razie potrzeby
solę i
pieprzę.
Bakłażana myję, kroję w 1/2 cm plastry i obficie
sole z obu stron. Pozostawiam je na ok. 10 min.Wycieram z plastrów
bakłażana sól i podsmażam je na patelni grillowej. Jeśli chcemy, by nasze plastry były bardziej soczyste, a nie suche podsmażamy je z obu stron na rumiano, a następnie układamy w brytfannie, skrapiamy
oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10-15 min.Na gotowe plastry
bakłażana wykładamy cienką warstwę komosy. Następnie układamy kilka pasków
papryki i kilka gałązek
rukoli. Całość zwijamy. W rulonik wbijamy wykałaczkę, aby zabezpieczyć ją przed rozwinięciem. Roladki można jeść na ciepło lub na zimno.Pycha!!!