ßßß
- 3 czerwone lub żółte papryki pozbawione skóry- 1 duży bakłażan- 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej- mała garść posiekanej natki pietruszki- 1 kostka ekologicznego bulionu warzywnego- garść rukoli- sól, pieprz- oliwaNastawiam piekarnik na 200 st. C.Na wysmarowaną oliwą blaszkę wy kładam całe papryki, lekko skropione oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 1 h. Co jakiś czas obracam warzywa, aby się równo przypiekły z każdej strony.Upieczone papryki wyjmuje z piekarnika. Powinny być l ekko zwęglone. Jeszcze gorące wkładam do woreczka, który szczelnie zamykam, co ułatwi obieranie papryk. Po 10 min wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry (usuwam również pestki). Obrane, kroję w 1 cm paski.Komosę zalewam 1 szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionu warzywnego. Gotuję do miękkości ok. 20-25 min. Do ugotowanej komosy dodaję małą garść posiekanej natki pietruszki. Próbuję i w razie potrzeby solę i pieprzę.Bakłażana myję, kroję w 1/2 cm plastry i obficie sole z obu stron. Pozostawiam je na ok. 10 min.Wycieram z plastrów bakłażana sól i podsmażam je na patelni grillowej. Jeśli chcemy, by nasze plastry były bardziej soczyste, a nie suche podsmażamy je z obu stron na rumiano, a następnie układamy w brytfannie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10-15 min.Na gotowe plastry bakłażana wykładamy cienką warstwę komosy. Następnie układamy kilka pasków papryki i kilka gałązek rukoli. Całość zwijamy. W rulonik wbijamy wykałaczkę, aby zabezpieczyć ją przed rozwinięciem. Roladki można jeść na ciepło lub na zimno.Pycha!!!