ßßß
            
        
Składniki:4-6 porcji400 g makaronu jajecznego (u mnie spaghetti)300 g truskawek (plus ok. 5 do posiekania)200 g chudego twarogu (w kostce)3-4 łyżki płatków migdałowych2 garście świeżej mięty30 g białej czekolady2 łyżki cukru pudru50 ml jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Makaron gotujemy al dente.W trakcie gdy woda na makaron i sam makaron będą się gotować przygotowujemy pesto.Około 5 truskawek drobno siekamy. Połowę mięty kroimy w paseczki.Do pojemnika blendera / miski wkładamy truskawki (poza tymi, które drobno posiekaliśmy), twaróg, cukier, jogurt i mielimy na gładką masę. Dodajemy płatki migdałowe, czekoladę, połowę nieposiekanej mięty i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, pokrojone truskawki, posiekaną miętę i mieszamy (NIE blenderem).Pesto łączymy z makaronem. Przed podaniem możemy danie przyozdobić białą czekoladą, migdałami, truskawkami i miętą.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!