Wykonanie
Zielono mi!
Rukola z
bobem, czyż to nie brzmi cudownie! Zaledwie kilka składników, a moje podniebienie oszalało! Podałam, że to są składniki na 4 porcje, chociaż uważajcie, bo jakbym miała spojrzeć na siebie, to od razu zjadłam chyba porcję za dwóch ;) Mam nadzieję, że dostaniecie jeszcze
bób, a dobrze poszukajcie bo warto :) Zdrowo, lekko i wakacyjnie! To jest to!
Składniki:4 porcje70 g
rukoli500 g
bobu1 duży
pomidor krajowy1
papryka100 g
sera pleśniowego (typu lazur)4 łyżki
ziaren słonecznikaoliwa z prażonych
orzechów włoskich do polania (opcjonalnie)Wykonanie:
Pomidora kroimy w grubą kostkę, a
paprykę w cząstki (ja uprzednio sparzyłam
paprykę wrzątkiem, aby była delikatnie miękka, ale nie jest to konieczne).
Ziarna słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni, mieszając cały czas, aby się nie przypaliły.
Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przelewamy zimną
wodą i obieramy z łusek.
Rukolę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy
paprykę,
pomidora i obrany
bób. Całość posypujemy pokrojonym w kostkę
serem pleśniowym i
ziarnami słonecznika. Na koniec
sałatę możemy skropić
oliwą z
orzechów włoskich.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!