ßßß
Składniki:25 g świeżych drożdży150 ml letniej wody125 ml jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej2 łyżki oleju słonecznikowego300 g mąki pszennej100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruWykonanie:Drożdże rozpuszczamy w wodzie wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy, by drożdże ruszyły. Łączymy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, do czasu aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 8-10min.). Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy, by ciasto wyrosło – na około pół godziny. Piekarnik nastawiamy na 210°C i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 40 minut. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)